Újra szavazhatnak az írek a lisszaboni szerződésről

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az ír kormány a lisszaboni szerződés elfogadásáról egy újabb, második népszavazás kiírását vette fontolóra - írja a Magyar Hírlap. 2009 őszén tartanák meg, ha az íreknek engedményeket adnak európai parlamenti képviselőik számát, az abortusz, az adózás, valamint a katonai semlegesség.

Mint ismeretes, Írország volt az egyetlen uniós tagállam, ahol a szerződés elfogadásáról népszavazást tartottak, arra hivatkozva, hogy bizonyos nemzetközi szerződések esetén ezt az alkotmány előírja. A tervek szerint az új szavazás jövő év szeptemberében vagy októberében lenne, a júniusi európai parlamenti választások után.

Az EU új nyilatkozatokat csatolna a lisszaboni szerződéshez, garantálva, hogy azok nem veszélyeztetik az ír abortuszellenes törvényeket, a növekvő társasági adókat vagy az európai hadviselésben való részvételt. Írország ígéretet tett arra, hogy ez év végére megoldást talál a problémára.

Egy júliusi felmérés szerint a szerződést elutasítók száma azonban csak nőtt, 53-ról 62 százalékra. A nagy többség pedig elutasítja az új szavazásnak még a gondolatát is. Eközben Declan Ganley, a szerződést ellenzők egyik vezető személyisége Európát járja, hogy még a 2009-es európai parlamenti választások előtt egy Lisszabon-ellenes csoportot alakítson ki. Az ügy érdekében már Nicolas Sarkozy francia elnökkel is találkozott a múlt héten.

(Magyar Hírlap)