Bűnbandába beépült rendőr halt meg bankrablás után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy magát tettestársnak álcázó rendőrségi ügynök volt a hétfő reggeli lévai bankrablás egyik áldozata - derült ki a nyitrai kerületi rendőrfőkapitány délutáni sajtótájékoztatóján.

Ján Stark délután csak részinformációkkal szolgált a sajtónak, és a nyomozás érdekeire hivatkozva a legtöbb újságírói kérdés elől kitért, ezért a véres eseményről összerakható kép egyelőre meglehetősen zavaros.

Annyi bizonyos, hogy a rendőráldozat "rablószerepben" halt meg, miután felettesei megbízásából beállt a bűnbandába. Az előzményekről egyelőre annyit tudni, hogy egy - korábban hétszer büntetett - személy, bizonyos Ladislav B. vasárnap felkereste egyik ismerősét, Ivan R.-t, akit a lévai pénzváltó kirablására "szólított fel". A megbízott igent mondott, majd a rablás tervéről értesítette a rendőrséget. A másnapi pénzrablás már az álrabló-rendőr, Róbert V. bevonásával zajlott le, miközben a helyszínt titokban a nyitrai rendőrkommandó biztosította.

A bűnbandába beépült rendőr a váltóhely kifosztása után - egyelőre nem tudni, önszántából-e, vagy kényszerből - Ladislav B.-vel együtt beült a rablók gépkocsijába és a volán mögött ülő harmadik személlyel együtt a helyszínről egy előre megbeszélt helyre, a város egyik üzemanyagtöltő állomásához hajtottak, ahol a rablást "megrendelő" Martin S.-nek kellett volna várnia rájuk, hogy átvegye a zsákmányt. Ő azonban nem volt a találkahelyen, mert nyilván "kiszagolta", hogy a töltőállomást már megszállták a kommandósok, ezért a rozoga Skodában ülők továbbhajtottak.

Néhány száz méterrel távolabb, a romák lakta egykori majorság területén a felbujtó és a felbujtott személy között lövöldözésbe torkolló nézeteltérés támadt, amelynek során a rablásra felbujtott, de a rendőrséget a tervbe beavató Ivan R. és a fegyveres dulakodást megakadályozni próbáló rendőrtiszt, Róbert V. halálos lövést kapott.

A közvetlenül a lövöldözés után kiérkező kommandósok a gépkocsi vezetőjét és a lövöldöző bűnözőt elfogták, majd néhány órával később a rablás "megrendelőjét", Martin S.-t is őrizetbe vették.