Dollármilliomos lett az embercsempész tiszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Őrizetbe vették a nyugat-ukrajnai határőr-igazgatóság embercsempészés elleni ügyosztályának vezetőjét, aki pénzért 12 ezer embert juttatott át az ukrán-lengyel és ukrán-magyar határon törvénytelenül – írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

Az újság szerint a letartóztatott őrnagy ellen, aki mintegy 12 millió dollárt (1,8 milliárd forintot) keresett azzal, hogy közreműködött pakisztáni és más délkelet-ázsiai országokból származó menekülők kicsempészésében, a katonai ügyészség már megindította bűnügyi eljárást. Az Ukrán Állami Határőrszolgálatnál a lapnak nem kommentálták az esetet arra való hivatkozással, hogy még nem zárult le a nyomozás.

A napilapnak azonban az Ukrán Biztonsági Szolgálattól sikerült megtudnia, hogy a rendőrök tetten értek két embercsempészt, amikor éppen pakisztániak egy csoportját akarták Lengyelországba szállítani. Ezen a nyomon elindulva a biztonságiak eljutottak az embercsempész-hálózat vezetőjéhez, aki - a cikk állítása szerint - jó kijevi kapcsolatokkal rendelkezett, ami nem véletlen, mivel a Nyugat-Európába tartó illegális kivándorlók egyik gyülekezőhelye az ukrán főváros környékén található.

A lap úgy értesült, hogy az ukrán-lengyel határon való átjutásért a menekülők fejenként 1,5-2 ezer dollárt fizetnek. Ennek az összegnek egy része az embercsempészeknél marad, mintegy ezer dollárt pedig a határőrök kapnak azért, hogy fedezik a kiszökők általában 5-10 fős csoportjainak átjutását az államhatáron.