Washington is Izrael gázai bűneit firtatja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izraelnek ki kell vizsgálnia azokat az állításokat, amelyek szerint hadereje megsértette a nemzetközi jogot a Gázai övezet elleni, alig két hete befejeződött offenzívában - közölte az amerikai ENSZ-nagykövet helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban.

"Elvárjuk, hogy Izrael teljesítse a vizsgálat lefolytatásával kapcsolatos nemzetközi kötelezettségét, egyúttal felszólítjuk a nemzetközi közösség tagjait, hogy tartózkodjanak ezeknek a fontos ügyeknek az átpolitizálásától" - fogalmazott Susan Rice az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elhangzott első felszólalásában.

Mint kifejtette, a Hamász palesztin mozgalom megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy rakétáival civileket támadott Dél-Izraelben, s hogy civil létesítményeket használt pajzsként "terrortámadásaihoz".

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium 1300 palesztin haláláról számolt be a háromhetes offenzíva után. A tárca szerint a halottak több mint a fele civil. Izrael tíz katonát veszített a harcokban, s három izraeli civil is életét vesztette.

Izrael elutasítja a vádakat, amelyek szerint hadserege jogot sértett.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban jelezte: a világszervezet kivizsgálja a gázai övezeti létesítményeit ért, halálos áldozatokat követelő izraeli támadásokat.

Az Afrikai Unió külügyminiszterei felszólították az ENSZ BT-t, indítson vizsgálatot "az emberi jogok súlyos megsértése és az (izraeli) agresszió alatt elkövetett háborús bűnök, tiltott fegyverek használata" miatt. Egyes hírek szerint az izraeli katonaság súlyos égési sebeket okozó, nemzetközi tilalom alatt álló foszfortartalmú aknalövedékeket is bevetett a Gázai övezetben. Korábbi jeruzsálemi lapértesülés szerint az izraeli hadsereg belső vizsgálatot indított az ügyben.