Konferencia a palesztin gazdaság segítéséért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A közel-keleti „kvartett” különmegbízottja, Tony Blair után megérkezett vasárnap a térségbe Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki részt vesz a Gáza újjáépítésre szervezett konferencián, és tárgyal a "kvartett" többi tagjának képviselőjével is.

Clinton egyenesen a hétfőn kezdődő adományozó értekezlet helyszínére, az egyiptomi Sarm el-Sejk tengeri üdülőhelyre utazott, ahová hetvenöt ország küldötteit várják. A Palesztin Hatóság 2,8 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni a palesztin gazdaság megsegítésére és a lerombolt gázai területek újjáépítésére. Az amerikai külügyminiszter, akinek ebben a minőségében ez az első útja a térségben, állítólag 900 millió dollárt fog felajánlani a konferencián. Az EU 435 millió euróval szándékozik hozzájárulni az újjáépítéshez.

Az értekezlet után Clinton kétoldalú megbeszélést tart Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Az általuk képviselt országok és szervezetek alkotják a közel-keleti „kvartettet”. Clinton Egyiptomból Jeruzsálembe és Rámalláhba utazik szerdán.