Páneurópai vita Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szombaton és vasárnap tartják az európai állampolgári konzultáció elnevezésű páneurópai vita magyarországi rendezvényét, amelyet Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa nyit meg.

A program szerint Kovács László mellett a konzultáción részt vesz több európai parlamenti képviselő, közöttük Olajos Péter (MDF), Őry Csaba (Fidesz), Schöpflin György (Fidesz)és Szent-Iványi István (SZDSZ).

Az európai állampolgári konzultáció az első páneurópai vita, amelyben a 27 uniós tagállam polgárai nyelvi és földrajzi határokon átnyúlva osztják meg gondolataikat az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekben.

A szervezők tájékoztatása szerint a konzultáción ötven magyar állampolgár vitatkozik azokról a szociális és gazdasági problémákról, lehetőségekről és kihívásokról, amelyekkel Európának szembe kell néznie. A résztvevők ajánlásokat is megfogalmaznak a brüsszeli döntéshozóknak.

Március három egymást követő hétvégéjén a vitákat kilenc-kilenc tagállamban egy időben tartják. Európában személyesen mintegy 1.600-an vesznek részt a konzultációkon. A konzultáció tavaly decemberben indult. Minden tagállam létrehozta saját nyelvű honlapját, ahol összegyűjtik a véleményeket és javaslatokat, majd a nemzeti tanácskozások összesített eredményeit májusban az európai állampolgári csúcstalálkozón adják át a döntéshozóknak.