WHO: már 787 megbetegedést regisztráltak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette vasárnap délben genfi székhelyén, hogy laboratóriumai 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20, ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli.

A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, de szakmailag megbízhatóbbak. A WHO vasárnap déli adatai szerint 506 volt azoknak a mexikói betegeknek a száma, akiket megerősítetten a H1N1 fertőzött meg. Néhány órával korábban ez az adat 397 volt. Az Egyesült Államokban továbbra is 160 bizonyított beteget tartanak számon. E két országot sújtja leginkább a betegség. A számok azért nőnek ilyen gyorsan, mert folyamatosan ellenőrzik a beérkező mintákat, nem új fertőzésekről van szó - tette hozzá a szakosított ENSZ-szervezet.

Kairói összecsapás
Heves összecsapások törtek ki vasárnap Kairóban sertéstenyésztők és az állataikat levágásra elszállítani próbáló állami alkalmazottak rendőrkísérete között. Az egyiptomi főváros egyik délkeleti peremkerületében 3-4 száz,  tiltakozó kövekkel és palackokkal  dobálta meg a rendőröket. A kivezényelt több száz rohamrendőr válaszul könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket vetett be. Az egyiptomi kormány 300 ezernyi sertés kényszerlevágását rendelte el az új H1N1 influenzavírus elleni közdelem miatt, bár az észak-afrikai országban eddig még nem tettek említést a vírus felbukkanásáról,  a WHO pedig szükségtelennek ítélte az ilyen intézkedéseket.
A mexikói kormány arról számolt be helyi idő szerint szombat este, hogy a feltehetőleg az új vírus okozta több mint száz hazai halálesetből 19-et igazoltak. A korábbi bejelentés 176 gyanús esetről szólt.

A WHO-nak a regisztrált betegekre vonatkozó adatai az egyes országokban: Ausztria (1), Kanada (70),  Kína (Hongkong) (1), Costa Rica (1), Dánia (1), Franciaország (2), Németország (6), Írország (1) Izrael (3), Hollandia (1), Új-Zéland (4), Dél-Korea (1), Spanyolország (13), Svájc (1), Nagy-Britannia (15).

A madridi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Spanyolországban már 20 beteg van bebizonyítottan, ami azt jelenti, hogy Európában az ibériai országot sújtja a leginkább a a „sertésinfluenzának” is nevezett betegség. Öt új beteget Katalóniában regisztráltak. További 99 beteg mintáit vizsgálják még, hogy kiderüljön: valóban a H1N1 vírustól fertőződtek-e meg.

A kolumbiai média közölte, hogy a dél-amerikai országban is van egy beteg, aki bizonyosan az új influenzában szenved. Egy 42 éves férfiról van szó, aki nem messze lakik Bogotától, és nemrég Mexikóban járt. Az országban korábban csak olyan bejelentés hangzott el, hogy van 29 beteg, aki gyaníthatóan az új vírussal fertőzött.

Újabb brit betegek (Oldaltörés)

Vasárnap már tizenhat volt azoknak a briteknek a száma, akik bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzavírussal fertőződtek, a szakminiszter szerint azonban a járványt a brit hatóságok kordában tartják, a betegek kezelése hatékony, és a kormány óv a „fölösleges riadalomtól”.

A legújabb fertőzést egy skót férfi szervezetében mutatták ki. Az illető előzőleg az amerikai Texas államban járt, és valószínűleg ott kapta el a „sertésinfluenzának” is nevezett – valójában a sertés-, a madár- és az emberi vírus jellemzőit vegyítő – kórokozót.

Pénteken öt, szombaton két brit páciens leletében azonosították a H1N1 vírustörzset. Az eddigi előfordulások Nagy-Britannia szinte teljes területére kiterjednek: Skóciában, Észak-, Közép- és Dél-Angliában, valamint Walesben egyaránt találtak fertőzötteket. Londonban három személyt kezelnek.

Tiltakozó csomagpakolók
Az új típusú influenzajárványtól tartva a csomagpakolók – a repülőtéri biztonsági szolgálattal foglalkozó Alyzia alvállalkozó 130 alkalmazottja – a párizsi Orly repülőtéren addig nem voltak hajlandóak szombaton kipakolni a Mexikóból érkező járatok utasainak poggyászait, amíg nem kaptak egészségügyi kesztyűt és maszkot munkájuk végzéséhez. A repülőtér tájékoztatása szerint a tiltakozás miatt megközelítőleg ezer utas szenvedett el késést.
A hatósági beszámolók szerint a betegség mindegyik páciens esetében enyhe lefolyású, a betegek jól reagálnak a kezelésre és otthonaikban lábadoznak. Az első két brit beteget – egy fiatal skót házaspárt, akik Mexikóban jártak nászúton – még kórházban kezelték, de ők is már csütörtökön elhagyták a glasgow-i gyógyintézetet. A vírust azóta több olyan beteg szervezetében  azonosították, akik nem jártak Mexikóban, vagyis a kór az országon belül is terjed.

Alan Johnson brit egészségügyi miniszter azonban a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: a betegeket sikerült izolálni, a kezelésükhöz szükséges vírusellenes szerek rendelkezésre állnak, vagyis a járvány „kordában van tartva”.

Johnson - a hétfői nagy-britanniai szünnapra utalva - kijelentette: a kormány „kellemes hosszú hétvégét kíván, és azt üzeni, hogy mindenki lazítson, őrizze meg nyugalmát, és folytassa (eddigi életvitelét)”. A miniszter – a korábbi világjárványok tapasztalatai alapján – ugyanakkor elismerte annak lehetőségét, hogy a jelenleg enyhe tünetekkel járó kór később súlyosabb formát ölthet. Johnson szerint nem zárható ki az ősszel vagy télen jelentkező második hullám.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ha a fertőzések száma jelentősen növekszik Nagy-Britanniában, akkor halálesetek is előfordulhatnak, a miniszter azt válaszolta, hogy ez „feltételezhető”. Hozzátette ugyanakkor: a kormány feladata annak biztosítása, hogy lakosság „fölösleges riadalom nélkül” tudatában legyen a mindenkori helyzetnek.

A hatóságok keddig mind a 25 millió brit háztartásba tájékoztató szórólapokat juttatnak el. A kormány emellett 50 millió adagra egészíti ki a jelenleg 35 millió embernek elegendő vírusellenes gyógyszerkészletet. Nagy-Britannia összlakossága valamivel több, mint 60 millió.

Spanyolországban vasárnap délutánra a korábban közölt 20-ról  40-re emelkedett a bizonyítottan az új H1N1 vírusban megfertőződött betegek száma. A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint ezzel Európában „messze” az ibériai országot sújtja leginkább a járvány.

Vasárnap csak hat beteget kezeltek kórházban, a többiek már hazamehettek – fűzte hozzá közleményében a tárca, kiemelve, hogy mindegyik fertőzött személy szervezete kedvezően reagál a kezelésre. Két pácienst kivéve az összes többi fertőzött személy nemrégiben tért haza Mexikóban tett turistaútjáról. A bizonyított esetek többségét az északi Katalóniában és a déli Andalúziában regisztrálták, mindkét tartományban 11-11-et. Jelenleg 83 személyt vizsgálnak. Az egészségügy minisztérium egy nappal korábban  99 gyanús és 20 bizonyított megfertőződést tartott nyilván.

Az egészségügyi szervezetek felhívása (Oldaltörés)

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően.

A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési központjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát.

A nemzetközi szervezetek ugyanakkor arra szólították fel az állategészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt  esetleges szokatlan megbetegedésekről. A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.