900 forintért adták el a 700 milliót érő MIG-31-eket Oroszországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Darabonként 900 forintért adtak el több kiselejtezett, eredetileg 700 millió forintot érő orosz MiG-31-es vadászgépet.

Darabonként mintegy 900 forintnak megfelelő összegért kelt el négy leselejtezett MiG-31-es típusú, szuperszonikus orosz vadászrepülőgép, amelyek beszerzési ára közel 700 millió forintot tesz ki.

Az gyanús ügyre az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság derített fényt, s az eset feltárásába bekapcsolódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is.

A négy vadászrepülőgép - a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap katonai tudósítója szerint szerencsére hajtóművek és fegyverek nélkül - a Szokol elnevezésű hadiipari cég telepén állt, és magas rangú hivatalnokok a Metalsznab elnevezésű vállalatnak adták el.

A megbízott értékbecslő minden egyes repülőgép árát mintegy 225 forintnyi összegben állapította meg, vagy legalábbis így értelmezték az eladók, mivel ez elvben a kikiáltási ár lett volna egy árverésen.

Az ügyben természetesen büntetőeljárást indítottak - írta az orosz napilap.

A Komszomolszkaja Prava orosz bulvárlap idézte Andrej Nagyozsgyin nyugállományú ezredest, aki korábban sokáig a leírt katonai tulajdon értékesítésével foglalkozott. Az ezredes elmondta: máig nem sikerült megvalósítani a szigorú állami ellenőrzést a leselejtezett katonai eszközök értékesítése terén, és ezt használják ki a zavarosban halászgatók. Különösen most nagy a csábítás a katonák és a civil "üzletemberek" számára, amikor a hadsereg százával és ezrével válik meg az elavult felszerelésektől, berendezésektől.

Hozzátette: az ilyen leírt repülőgépeken hatalmas mennyiségű olyan berendezés van, amelyre folyamatosan vadásznak a külföldi titkosszolgálatok, s legegyszerűbben úgy jutnak hozzájuk, hogy strómanok segítségével olcsón megvásárolják a leírt eszközöket. Az előírások szerint az eladás előtt a gépeket alaposan át kellett volna vizsgálnia egy különleges bizottságnak, amelynek részletes határozatot kellett volna hoznia arról, hogy mi nem adható el, mi és kinek értékesíthető.

A cikk szerzője emlékeztetett rá, hogy a leírt haditechnikával folyó piszkos üzletek sora igen hosszú. Az ügyeskedő egyenruhások és civilek adtak már el illegálisan "nyugdíjba küldött" páncélosokat, ágyúkat, helikoptereket és hadihajókat, sőt, az utóbbiak között repülőgép-hordozókat is, amelyekről még a titkos berendezéseket sem szerelték le.