Obama megtűrne bizonyos tálibokat az afgán politikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Barack Obama hajlandó volna elfogadni bizonyos tálib vezetőket az afganisztáni politikai életben; az amerikai elnök kizárólag az al-Kaidára koncentrál, amikor eldönti, hogy az Egyesült Államok hány újabb katonát küldjön az országba - közölte csütörtökön egy magas rangú washingtoni kormánytisztviselő.

Az elnök tanácsadóival ezekben a hetekben tárgyal arról, hogy milyen létszámú legyen az afganisztáni csapaterősítés. A kérdést heves vita övezi Washingtonban. Obama tanácsadói szerint a kontingenslétszámról és általában a kormány új Afganisztán-stratégiájáról szóló döntésre még legalább két hetet várni kell. Viszont az már körvonalazódik, hogy az elnök nem szeretne olyan sok katonák küldeni Afganisztánban, ahányat az ottani amerikai főparancsnok kér.

A katonai vezetőhöz közel álló két meg nem nevezett forrás csütörtökön közölte, hogy Stanley McChrystal tábornok minimum 40 ezer katonát kér. Korábban az volt ismert, hogy bár ezt a számot tartja a maximumnak és az optimálisnak, 10 ezernél kevesebb katona kiküldésével nem is számolt. Az egyik névtelen forrás hozzátette, hogy McChrystal felvázolt az elnöknek egy nagy kockázattal járó opciót is: egyáltalán ne küldjenek újabb katonákat Afganisztánba.

Obama új Afganisztán-stratégiája szerint sem fogja megtűrni a tálibokat a kabuli hatalomban, az amerikai erőknek csak azért a célért kell majd felvenni a harcot velük, hogy ne vegyék ismét ellenőrzésük alá a központi kormányt, valamint hogy az al-Kaida terrorhálózat emberei ne találjanak ismét biztonságos rejtekhelyre az országban - közölte szintén egy névtelen forrás az amerikai hírügynökséggel. Washington elfogadná, hogy bizonyos tálib parancsnokoknak legyen vezető szerepe Afganisztán egyes részein, ami által egy idő után lemondanának az erőszak alkalmazásáról, és akkor esetleg részt kaphatnának a kabuli hatalomból. Ez utóbbi az elgondolása Hamid Karzai afgán elnöknek is. A táliboknak viszont sokkal kevésbé tetszik az ötlet - mondta az illető.

Washington egyre inkább megkülönbözteti a tálibokat az al-Kaida terroristáitól. Noha úgy gondolják, hogy a fanatikus Korán-tanulók még mindig veszélyesek, ők egy bennszülött mozgalom képviselői, szinte csak helyi hatalmi céljaik vannak, az Egyesült Államokat sokkal kevésbé fenyegetik, mint a terroristák. Az Obama-csapat szerint bizonyos tálib parancsnokok az al-Kaida szövetségesei, de csak taktikai, és nem ideológiai okokból, és a többség biztosan nem az - tette hozzá a névtelenül nyilatkozó.

Ezzel szemben "az al-Kaida egy dzsihádista világmozgalom, amely terrortámadásokat követett el amerikai földön is, és valószínűleg újabbakat akar" - mondta Obama szóvivője, Robert Gibbs. 

Az al-Kaidára koncentrálást és a kisebb létszámnövelést támogatja Joe Biden alelnök is. Hillary Clinton külügyminiszter viszont meg nem nevezett tisztségviselők szerint eddig nem foglalt állást a vitában. Ő is a csapaterősítés mellett van, de semmiképp nem küldene 40 ezer katonát Afganisztánba. Szerinte az új stratégiában több hangsúlyt kell fektetni az ország gazdasági és polgári fejlesztésére. Vannak olyan képviselők is Obama Demokrata Pártjában, akik egyáltalán nem küldenének újabb katonákat Afganisztánba. Clintont megkérdezték arról, hogy elképzelhetőnek tart-e tálibokat egy majdani afgán kormányban. Azt válaszolta: nincs kizárva ez a lehetőség.