Dalai láma: Obama a szabadság védelméhez merítsen erőt a kitüntetésből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A dalai láma üdvözölte pénteken Barack Obamát abból az alkalomból, hogy az amerikai elnöknek ítélték oda a Nobel-békedíjat, és arra kérte, hogy a kitüntetésből merítsen erőt a szabadság védelméhez.

Maga a száműzetésben élő tibeti vallási vezető 1989-ben szintén megkapta a neves kitüntetést. Most egyesült államokbeli körúton jár, de nem találkozik az elnökkel, ami 18 éve most fordul elő először. Obama a vele való találkozással megvárja a novembert, amikor is találkozója lesz Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel. A buddhista vezető éppen Washingtonban tartózkodott akkor, amikor Oslóban bejelentették, hogy az amerikai elnököt tüntetik ki. Levélben üdvözölte őt.

A Nobel-bizottság "elismerte: ön a bölcsességre és a párbeszéd erejére alapozva szeretné elérni, hogy rendeződjenek a nemzetközi konfliktusok" - írta levelében a dalai láma. Dicsérte azért a szándékáért is, hogy előrelépést akar a nukleáris leszerelésben és a környezetvédelemben. "Én mindig vallom, hogy az Egyesült Államok alapító atyái a világ legnagyobb demokráciáját és a szabadság legnagyobb védelmezőjét hozták létre. Emiatt fontos, hogy az amerikai vezetők befolyásukat ezekre az értékekre alapozzák. Az ilyen gondolkodásmód nem csak növeli az Egyesült Államok hírnevét, hanem hatalmas mértékben hozzá fog járulni a feszültség csökkentéséhez a világban" - tette hozzá.