Magyarországot bíráló szlovák hang Strasbourgban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szlovák európai parlamenti (EP-) képviselők bírálták Magyarországot az EP hétfői strasbourgi ülésén, a napirend előtti egyperces felszólalásokban.

Vladimír Manka szocialista EP-képviselő, aki a vezető szlovák kormánypárt politikusa, azt mondta, hogy országa három és fél hónappal ezelőtt "brutális lejárató kampány tárgya" lett magyar részről a szlovák államnyelvtörvény miatt. Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke kijelentette, hogy a magyar külpolitikának "casus belli"-ként kell kezelnie az ügyet - idézte Manka a Fidesz elnökének kijelentését. Manka szerint a magyar nacionalisták a magyar nemzet politikai értelemben vett újraegyesítésére törekednek. 
    
Sergej Kozlík, aki a Vladimír Meciar által alapított mozgalom politikusaként a liberális frakcióban foglal helyet az Európai Parlamentben, felszólalásában azt mondta, hogy a magyar fél provokatív módon tervezte augusztus 21-re - a Csehszlovákia elleni 1968-as invázió évfordulójára - Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi programját. Azt is szóvá tette Kozlík, hogy Orbán Viktor autonómia-kezdeményezésekre ösztönözte a magyar kisebbséget. Szerinte Nagy-Magyarország gondolatának a felélesztése "játék a tűzzel", nem lehet helye a modern Európában, és az EU nem hunyhat szemet az ilyen jelenségek fölött. 
    
Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő felszólalásában megdöbbenésének adott hangot Václav Klaus cseh államfőnek a Lisszaboni Szerződést akadályozó taktikája miatt. Méltatlannak nevezte, hogy Klaus a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéhez kívánja kötni az EU reformszerződésének ratifikálását. 
    
Szintén bírálta a cseh elnököt Jelko Kacin szlovén liberális EP-képviselő, aki szerint Klaus "zsarolja az EU-t".
    
Ugyancsak felszólalt napirend előtt Tőkés László erdélyi néppárti EP-képviselő, aki a vallási kizárólagosságot ítélte el. Szót emelt a keresztényüldözések ellen, ami különböző országokban - mint mondta - többnyire muszlim és hindu vallási fanatikusok részéről tapasztalható.
    
Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő emlékeztetett a három évvel ezelőtti budapesti utcai eseményekre, és azt kérte, hogy az Európai Parlament küldjön megfigyelőket az 1956-os forradalom évfordulójának idei megemlékezéseire.