Káoszról és hullaszagról beszélnek a Haitire érkezett magyarok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérkezett Haiti fővárosába helyi idő szerint pénteken késő délután a Baptista Szeretetszolgálat által vezetett hétfős mentőcsapat - tájékoztatta az MTI-t Révész Szilvia, a baptisták szóvivője. Közben megérkezett a dominikai fővárosba a Magyar Református szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép is.


Révész Szilvia szerint a baptista mentőcsapat tagjai a hosszú, viszontagságos út után a központi bázisukat építik ki a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. A helyi partnerszervezet már várta a helyszínen baptista csoportot. Az orvosok és ápolók egy épen maradt klinikán megkezdték a sérültek ellátását, a speciális mentősök pedig a túlélők mentésében segítenek majd a fővárosban (hacsak a helyi katasztrófavédelmi központ máshová nem irányítja őket). A csapat humanitárius szakembere a "Fogadj Örökbe" jelképes gyermektámogatási programot készíti elő a földrengés sújtotta országban - közölte Révész Szilvia.

A hétfős baptista csoport különgépét még a dominikai határnál leszállásra utasította a katonai légiirányítás. A csoport végül közúton, ENSZ-kéksapkások kíséretével jutottak el Haitiba. A magyar-amerikai csoportot hatalmas káosz, zűrzavar és borzalmas hullaszag közepette a romok között kutató mentőcsapatok látványa fogadta Port-au-Prince-ben. "A helyzet rettenetes, ilyet még soha nem láttam!" - mondta Szilágyi Béla, aki már tíz éve vesz részt mentésekben nagy katasztrófák helyszínén a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatójaként. A baptista csoport a tervek szerint egy hétig dolgozik majd a földrengés helyszínén.

Közben landolt pénteken a Dominikai Köztársaságban a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép. Leszállás után a csoport tagjai bejelentkeztek az országba, felvették a kapcsolatot a helyi szervezőkkel. 

Osgyán Dániel, a csoport vezetője arról tájékoztatta az MTI-t telefonon, hogy az ENSZ a dominikai főváros egyik kórházában gyűjti össze a Haitibe igyekvő mentőcsapatokat. Sokan várnak az útra, s nem könnyű bejutni Haitiba. Még nem dőlt el, hogy a magyar mentőcsoport mikor és hogyan - légi úton vagy szárazföldön - jut el Haitiba, de erre hamarosan fény derül - mondta Osgyán Dániel.

A Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja 13 főből áll. A csoportvezetőn kívül háromfős technikai személyzet, öt orvos, négy kutyás segítő, illetve három mentőkutya van a csoportban. A csoport a túlélők megtalálását, kiszabadítását és ellátását is végzi majd. A küldöttség kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő, vágó eszközöket visz magával, s várhatóan több, mint egy hetet tölt a területen.