Nem lesz több „fogorvosi szék” a pubokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorítják az alkoholos italok árusításának szabályait a brit pubokban, ahol a fogyasztást növelő akciók, kedvezmények korlátozása mellett az olyan kocsmai szokásokat is betiltják, mint a „fogorvosi szék” (a széken ülő vendég kezeit hátul lefogják, majd a palackból közvetlenül a szájába locsolják a szeszt).

A két lépésben, április 6-án és október 1-jén életbe lépő szabályok szerint a helyi pubokban és klubokban ellenőrizni kell a vásárlók nagykorúságát és választási lehetőséget kell biztosítani a kisebb és nagyobb mennyiségi egységek (röviditaloknál szimpla vagy dupla, sörnél pohár vagy korsó) között. A Guardian beszámolója szerint ezenkívül a vendéglátóhelyeken csapvizet is biztosítani kell, méghozzá ingyenesen, illetve az üzemeltetőknek tartózkodniuk kell a túlzottan is vonzó akcióktól és kedvezményektől. 

A változásoktól a kormány azt várja, hogy a felelőtlen promóciók visszaszorulásával csökken a túlzott alkoholfogyasztás rovására írható bűncselekmények száma, illetve az állam ezekhez kapcsolódó kiadásai. Az AFP beszámolója szerint ez az összeg Nagy-Britanniában évente 8-13 milliárd fontra is rúghat.   

A szigorítások nem érintik a „happy hour” akciókat, amelyek során a vendéglátóhelyek olcsóbban kínálhatják italaikat, illetve nem vonatkoznak a szupermaketek nagyobb tételekre szóló kedvezményeire sem. A Guardian szerint a szabályokat megszegő üzemeltetők működési engedélyét bevonhatják és akár 20 ezer fontos büntetést is kiszabhatnak rájuk.