Lemondott a kirgiz elnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Aláírta lemondólevelét Kurmanbek Bakijev, a múlt héten megbuktatott kirgiz elnök - közölte csütörtökön az átmeneti kormány egyik nevének elhallgatását kérő minisztere.

Bakijev csütörtökön Biskekből a dél-kazahsztáni Taraz városába érkezett - közölte a kazah külügyminisztérium szóvivője. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amelynek soros elnöke Kazahsztán, közleményben jelentette be, hogy a múlt szerdán megbuktatott elnök Kazahsztán, Oroszország, az Egyesült Államok, valamint az EBESZ, az ENSZ és az Európai Unió erőfeszítéseinek köszönhetően utazott Kazahsztánba.

Kanat Szaudabajev kazah külügyminiszter üdvözölte a Bakijev távozásáról megszületett megállapodást, amelyet a stabilizálási erőfeszítések fontos elemének nevezett. Vlagyimir Putyin csütörtökön telefonon tárgyalt Roza Otunbajevával, a kirgiz átmeneti kormány fejével - jelentette be Moszkvában az orosz kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov. Putyin Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel is tárgyalt, akivel a térség helyzetét is megvitatták - tette hozzá a szóvivő.

Az Ankarában tárgyaló Almazbek Atambajev, a kirgiz ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese közölte: Bakijevet a múlt heti összetűzések során megölt 85 ember halála miatt bíróság elé kell állítani. Atambajev kijelentette: Kirgizisztán a jövőben Törökországhoz vagy Németországhoz hasonlóan parlamenti köztársaság lesz. Hozzátette: az átmeneti kormány dolgozik az ország új alkotmányának tervezetén.

Őrizetbe vették a megbuktatott kormány védelmi miniszterét. Tupcsubek Turgunalijev, az átmeneti kormány egyik tagja szerint Bakitbek Kalijev menekülni próbált, amikor az ország déli részén őrizetbe vették. Előzőleg hírügynökségek azt jelentették, hogy Kalijev a Kurmanbek Bakijevet Kazahsztánba szállító repülőgép fedélzetén elhagyta Kirgizisztánt.

Turgunalijev szerint Bakijevet csak a felesége és két gyermeke kísérte el Kazahsztánba, a többi családtagja Kirgizisztánban maradt. Mint mondta, a volt védelmi miniszter azzal vádolják, hogy parancsot adott: lőjenek a kormányzati épületet április 7-én megostromló ellenzéki tüntetőkre.