Izrael elutasította Obama követelését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli kormány hivatalosan elutasította Barack Obama amerikai elnök követelését, hogy Izrael függesszen fel minden építkezést a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben - közölték csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök munkatársai.

Mint mondták, Netanjahu a hét végén ismertette kormánya álláspontját Obamával, tehát még azelőtt, hogy az amerikai elnök közel-keleti megbízottja, George Mitchell csütörtökön a tervek szerint a térségbe érkezik. A kormányfő munkatársai név nélkül nyilatkoztak, mivel az izraeli és az amerikai vezető kapcsolatfelvétele magánjellegű volt.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló bejelentette csütörtökön Rámalláhban, hogy Mitchellt pénteken fogadja ott Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, és megvitatják az izraeli-palesztin tárgyalások felújítására irányuló amerikai erőfeszítéseket. Erekát "igen szerencsétlennek" minősítette Netanjahu állásfoglalását, és kifejezte reményét, miszerint az Egyesült Államok "képes lesz rávenni az izraeli kormányt, hogy adjon egy esélyt a békének a telepépítkezések leállításával Kelet-Jeruzsálemben és másutt".