Déli Áramlat: az osztrákok aláírtak de a jövő bizonytalan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Földvári Zsuzsa

Jogilag már valamennyi résztvevő egyezményben vállalta a Déli Áramlat nevű orosz-olasz gázvezeték építését, működtetését, sőt a franciák tulajdonjogot is szereztek maguknak, mégis elképzelhető, hogy a soha meg nem térülő beruházást az új orosz-ukrán együttműködés feleslegessé teszi.

Felgyorsultak az események a South Stream építésének az előkészülete körül. A  Fekete-tenger alatt építendő gázvezeték, amely az orosz partoktól indulva  Bulgárián, Szerbián, Magyarországon menne keresztül, s tőlünk Szlovénia illetve Ausztria felé ágazna ketté, immár teljes jogi megalapozottsággal rendelkezik. A múlt héten ugyanis Ausztria is beadta a derekát, s két szerződést is aláírt Moszkvával. Az egyik egy 30 évre szóló kormányközi megállapodás a Déli Áramlat nevű vezetékrendszer ausztriai közös megépítéséről és működtetéséről, (aláírói az orosz és az osztrák energiaügyi miniszterek), a másik a Gazprom és az OMV egyezsége a vezetéképítés kivitelezéséről. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a gázvezeték a magyar-osztrák határról indul (ennek helyét az év végéig jelölik ki, mondták a hvg.hu-nak az osztrák energiamultinál) ) s a baumgarteni gázelosztóig fut. A pontos nyomvonal kijelölése mellett a projekt költségeit is kiszámolják majd, méghozzá 18 hónapon belül. A 25 milliárd eurós összköltségűre becsült vállalkozás 2015-ben lép életbe, évente 63 milliárd köbméter orosz gázt szállít majd.

©

Amikor az osztrák kancellár tavaly novemberben Moszkvában tárgyalt, Putyin miniszterelnök már akkor sürgette az egyezséget, szerette volna, ha karácsonyig aláírják a szerződéseket. Addigra már Szlovénia is beszállt, s bár szívesen lazította volna függését az orosz szállításoktól, az ukrán gáz bizonytalanságától még jobban tartott. A Déli Áramlat éppen Ukrajna, s az egyéb renitens tranzitországok kikerülésére hivatott, Ljubljana közreműködése, adta Moszkva Bécs tudtára, immár nem teszi nélkülözhetetlenné az osztrákok jelenlétét.

Ausztria hónapokig habozott, elvégre ő a vezetője az Ukrajnát, de az oroszokat is kikerülő, a Déli Áramlatnak csak a harmadába kerülő Nabucco gázvezeték-projektnek. Remélte, hogy az oroszokkal fennálló egyéb nézeteltéréseit – például az immár német tulajdonba került AUA légitársaság oroszországi leszállási jogáról folyó vitát - , is az alku részévé tudja tenni. Ez végül is nem sikerült, de annyit elért Ausztria, hogy az orosz ihletésű gázvezetéküzletekben hatalmas megrendelésekre számíthat a csővezetékgyártó Voest Alpine. Putyin Bécsben, ahová mellesleg a dzsudó EB-re érkezett, alkalmat szakított a Nabucco-program szidalmazására, értelmetlennek és veszélyesnek minősítette a vezetéképítést, mondván, ott még egyetlen gázszállítóval sem kötöttek szerződést. Az eddigi biztosnak ítélt azerbajdzsáni Shah Deniz 2 mező megnyitását ugyanis 2017-re napolták el, Türkmenisztán pedig Kínának ígért szerződésben hatalmas mennyiségű gázt.

Bécsből az orosz miniszterelnök Berlusconihoz repült, akivel megegyeztek, hogy a Déli Áramlat építését 2012 első felében indítják el, pár hónappal később a Nabucco 2011 végére tervezett startjánál. Az eddig 50:50 százalékos tulajdoni megoszlású vállalkozásnál, ebben is egyezségre jutottak a kormányfők, újra osztják a lapokat, a Gazprom is, az Eni is 40-40 százalékra húzódik vissza, 10:10 százalékot átengedve a francia EDF energiavállalatnak. Erről Szentpéterváron júniusban írnak majd alá megállapodást. 

A franciákat azért is engedték be a Déli Áramlatba, mert az olaszok lelkesedése az utóbbi hónapokban némileg mérséklődött. Az Eni főnöke, Paolo Scaroni még azzal a javaslattal is előállt, hogy a South Stream és a Nabucco projekteket egybe lehetne gyúrni, akét vezetéket valahol Európában találkoztatni.. Az ötletet a Gazpromnál éppen úgy hárították, mint a bécsi Nabucco-központban. 

Az igazság az, hogy az elmúlt két év pénzügyi-gazdasági válsága lejjebb nyomta az európai gázfogyasztást, s a prognózisok is kevesebb gázigényt jeleznek. A görög válság „fényében” még inkább rettentő drágának tűnnek a gázvezetékprojektek. Ráadásul Viktor Janukovics elnökké választásával az ukrán-orosz ellentétek is tompultak, Kijev nem csupán baráti áron kapja ezentúl a gázt az oroszoktól, hanem a viharos ukrán ellenzéki támadások ellenére abban is megegyeztek, hogy az ukrán tranzitvezeték-rendszer korszerűsítésébe is beengedik az oroszokat.  Mindazonáltal Putyin az elmúlt napokban többször is hangoztatta, hogy Oroszország nem teheti ki magát a változó ukrán politikai viszonyoknak, egy majdani újabb orosz ellenes fordulatnak, a Déli Áramlat tehát megépül.

Hozzászólások