Fehér dobozban, logó nélkül árusítják a cigarettát Ausztráliában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztrália lesz a világon az első olyan ország, ahol a dohánytermékeket márkajelzés és az adott termékre utaló logó nélkül árusítják majd.

A dohányipar dühét kiváltó csütörtöki döntés értelmében 2012-től minden cigarettát szabványosított, márkajelzés nélküli fehér csomagolásban szabad csak árusítani. A dobozon nagyméretű szöveg és grafika figyelmeztet a dohányzás veszélyeire, a gyártó neve pedig az apró betűs feliratok közé kerül. Az ausztrál kormány a döntéssel egy időben 25 százalékkal, azaz 2,16 ausztrál dollárral (405 forinttal) növelte az átlagosan 30 szál cigarettát tartalmazó dobozokra kivetett jövedéki adó mértékét.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő közölte, hogy az internetes cigarettareklámoknak is gátat kívánnak szabni, a dohányzás elleni kampányra pedig 27,8 millió ausztrál dollárt (5,2 milliárd forintot) fognak költeni.

Az Imperial Tobacco Australia kifogásolja a fehér csomagolás tervét. Álláspontja szerint a márkajelzés elvételével nemcsak a védjegyben rejlő kereskedelmi érték veszik el, hanem a vásárlók sem lesznek képesek megkülönböztetni egymástól a dohánytermékeket. Jogi szakértők szerint a márkajelzések eltávolítás miatt fizetendő kártérítések akár hárommilliárd dollárt (563 milliárd forintot) is kivehetnek az ausztrál adófizetők zsebéből. Nicola Roxon egészségügyi miniszter azonban közölte, hogy a szigorítást körültekintően és a jogi következményeket is szem előtt tartva készítik elő. 

A kormányfő által közzétett adatok szerint évente mintegy 15 ezer ausztrál hal meg a dohányzás és az ezzel összefüggő betegségekben. A dohányzás ráadásul évente mintegy 31,5 milliárd ausztrál dollár - azaz közel 6 billió forint - kárt okoz az ausztrál egészségügynek és gazdaságnak.