Új Szó: a révkomáromi Trianon-emléktábla "terület-körbevizelő gesztus"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Terület-körbevizelő gesztusnak" minősíti az Új Szó szlovákiai magyar napilap Robert Fico és Ján Slota részéről azt a tényt, hogy Trianon-emléktáblát helyeznek el Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

Az újság ugyanakkor rámutat: eddig sem Robert Fico miniszterelnök, sem Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke nem kérvényezte semmilyen illetékes hatóságnál, hogy pénteken Révkomáromban Trianon-emléktáblát avathasson.

"...egyelőre úgy fest, hogy a köztársasági elnök, a parlament elnöke és a miniszterelnök – egy parlamenti párt elnöke és jó pár parlamenti képviselő társaságában – törvénysértésre készül. Aki szerint nem, az helyezzen el engedély nélkül tetszőleges közterületen egy Trianon-emléktáblát, majd számoljon be tapasztalatairól olvasói levélben..." - írja Kocur László.

A szerző szerint "az, amire a nemzeti érzésektől elborult agyú legfőbb közjogi méltóságok készülnek, a nemzeti falka – tán’ nem csak a nemzeti érzéstől megittasodott vezérének – csaholása mellett, nemcsak rossz példa lehet, hanem veszélyes precedenst is teremthet".

"A nemzeti máz nyilvánvaló: ez egy terület-körbevizelő gesztus Ficóék részéről, most már kitűzhetik a kis szlovák zászlócskát Révkomáromra is a dolgozószobában levő térképen. Megjelölték."

"Ám ami ennél a gyarmatosítók kulturális imperializmusára hajazó, szánalmassággal határos gesztusnál sokkal veszélyesebb: Ficóék meg akarják mutatni, hogy a törvények felett állnak" – jegyzi meg a szerző. "Meg akarjuk mutatni Révkomárom képviselőinek, hogy nem fogják nekünk megszabni, mit tehetünk egy szlovák városban" – idézi Slota kedden Pozsonyban sajtóértekezleten elhangzott szavait. "Példájukkal azt szeretnék demonstrálni, hogy a nemzet nevében bármit meg lehet tenni, a nemzet, az valami olyasmi, ami a hatályos törvények felett áll. Persze, egy márványdarab kapcsán botorság lenne háborút vizionálni, de azok is így szoktak kezdődni" – záródik a lap jegyzete.