Négy török város magyar testvért keres

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közeljövőben négy török testvérvárossal gazdagodhat Magyarország - írja a turkinfo.hu. Az ankarai magyar nagykövetséget Osmaniye, Muratpasa, Gaziantep és Kınık városa kereste meg azzal, hogy segítséget kérjen magyarországi településekkel való testvérvárosi kapcsolatok kialakításához.

Osmaniye 180 ezer lakosú dél-anatóliai város, amely Osmaniye tartomány székhelye is egyben. Egy testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik, a svájci Karlstaddal. A leendő magyarországi partnerrel elsődlegesen a szociális- és kulturális kapcsolatok kialakítása, illetve közös európai uniós projektek megvalósítása a cél. Osmaniye újonnan épült kulturális központja – amely színházteremmel, könyvtárral és 300 fős előadóteremmel is rendelkezik –  a Bartók Béla múzeumnak is otthont ad. A magyar zeneszerző 1936-os törökországi népdalgyűjtő körútján Osmaniye környékén is járt - írja az egyik városról a turkinfo.hu

Az antalyai Muratpasa lakossága nyáron több, mint 700 ezer főre rúg, míg a turistaszezonon kívül eső időszakban csaknem 370 ezren élnek itt. A város fő gazdasági forrása a turizmus, a mezőgazdaság és a kereskedelem. Szintén egy testvérvárosa van, a ciprusi Kerínia. A leendő testvérvárosával a kulturális és kereskedelmi kapcsolatok kialakítása a cél.

Kınık (Kaş) szintén az antalyai tartományban fekszik, megközelítőleg hatezer lakosa van. A település idegenforgalma jelentős, nemcsak a Földközi-tengernek köszönhetően, hanem a közelében található ősi lükiai településnek, Xanthosnak és a Letoonnak, a lükiai vallási központnak is. E két helyszín ma az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Kınık méretéből eredően egy tízezer fős, jelentős mezőgazdasági ágazattal rendelkező magyar településsel venné fel a kapcsolatot. Gaziantep Törökország hatodik legnagyobb városa több mint egymillió lakossal. Jelenleg nyolc testvérvárosa van: Firenze, Dubai, a svéd Karlstad, Kuvaitváros, a jordániai Ibrid, a holland Nijmegen, a szíriai Aleppó és a németországi Duisburg.