Érvényesek a haiti választások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy történtek csalások, a nemzetközi megfigyelők érvényesnek nyilvánították a Haitin tartott elnök-, illetve parlamenti választásokat.

A világ egyik legszegényebb, az év elején  katasztrofális erejű földrengés által sújtott országában vasárnap tartották a választásokat, amelyeket egybehangzó értesülések szerint csalások, továbbá erőszakos cselekmények kísértek. Ennek nyomán az államfői tisztségért harcba szálló jelöltek többsége a leadott szavazatok érvénytelenítését és új választások kiírását követelte.

Ennek ellenére az Amerikai Államok Szervezetének és a Karib-tengeri Államok Közösségének megfigyelői missziója a választásokat helyi idő szerint hétfő este érvényesnek nyilvánította. "Bár történtek ugyan  visszaélések, ezek nem voltak olyan súlyosak, hogy a vasárnapi szavazást érvényteleníteni kellene" - hangzott a megfigyelők állásfoglalása.

Mindennek ellenére a csalások miatti tüntetések a fővárosban, Port-au Prince-ben és az ország több más városában hétfőn is folytatódtak. A vasárnapi szavazások első részeredményei december 5-én várhatók. 

A  választásokra a Haitit sújtó kolerajárvány árnyékában került sor. Az október óta tomboló járvány eddig mintegy 1600 halálos áldozatot követelt.