Élesen kritizálta a szlovák lap Orbánék munkásságát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pravda című független szlovák napilap "Orbán az unión kívül" cím alatt közöl csütörtökön kommentárt a magyarországi médiaszabályozásról. A lap véleménye lesújtó.

"A magyar miniszterelnök a legrosszabb karácsonyi ajándékot kapta. Megérdemelten. Előbb a luxemburgi külügyek irányítója hasonlította őt Alexandr Lukasenkához, az utolsó európai diktátorhoz, majd néhány órával később a német kancellár üzente meg neki, hogy ne hozzon szégyent Európára. A diplomácia nyelvéből lefordítva politikai csirkefogónak nevezte" - írja a szerző.

Miroslav Caplovic szerint az Európai Unió történetében még soha nem történt meg, hogy egy ország megkérdőjelezett volna egy másik országot, hogy megérdemli a féléves uniós elnökség átvételét.

"Orbán Viktor január 1-én azzal veszi át az (EU) elnökséget, hogy néhány állam már arra vár, mikor telik le a hathónapos uniós elnöksége" - jegyzi meg Caplovic. Emlékeztet: amikor 2002-ben az EU bírálta a magyar kormányt, Orbán ezt azzal intézte el, hogy "van élet az unión kívül is". 2004-től Magyarország az unió tagja, s Orbán elintézte, hogy Magyarország a peremen legyen - fejti ki a szerző. 

Úgy véli: a Budapestnek címzett "kemény" üzenetekért, amelyek a médiatörvénnyel kapcsolatban hangzottak el, a fehérorosz diktátornak sem kellene szégyellnie magát. Orbán olyan nagyot hibázott, hogy "a hallgatás farizeusság lett volna". 

Caplovic kifejti: szinte biztos, hogy Orbánt bizalmas úton is figyelmeztették, milyen reakciókat fog kiváltani törvénye, de nem kizárt, hogy Orbán nem látja a valóságot. Szerinte Orbán hasonlóan gondolkodik, mint egykoron Vladimír Meciar, volt szlovák kormányfő, aki az utolsó pillanatig meg volt győződve arról, hogy nem kell komolyan venni az amerikai figyelmeztetéseket, miszerint politikája miatt Szlovákiát nem veszik fel a NATO-ba. 

"Orbán naiv volt, ha az EU kulcsfontosságú játékosainak nagyvonalúságával számolt" - állítja Caplovic. Úgy véli, hogy az Orbán kormány előző gazdasági lépései elsősorban a német, francia, brit és az osztrák cégeket sújtották, s ez most visszaüt.

"Magyarország, mint lebecsült ország veszi át az (EU) elnökséget. Orbán minden remek ötlete ellenállásba ütközhet. A magyar miniszterelnök ehhez maga szolgáltatott ürügyet az Európai Unió politikusainak" - zárja kommentárját a Pravda.