Eltörölnék az EU-polgárok vízumkényszerét az oroszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat Határőrségének parancsnoka szerint így több turista érkezne az országba.

Vjacseszlav Dorohin vezérezredes azzal indokolta indítványát, hogy a vízum egyébként sem teszi lehetővé annak felmérését, hogy valójában ki is az, aki be akar utazni, és milyen szándékkal érkezik, így az eltörlés nem növeli az Oroszországi Föderáció biztonságát fenyegető veszélyeket, viszont ilyen módon bizonyosan több turista érkezne az országba - idézte a magas rangú katonát orosz honlapján csütörtökön a BBC.

A BBC által idézett szakértők szerint Oroszország és a Szovjetunió történelmében első ízben fordul elő, hogy a fegyveres testületek egy igen magas rangú képviselője nyíltan szól a határok uniós polgárok számára történő megnyitásáról, s arról, hogy ez nem veszélyezteti Oroszország nemzetbiztonságát. Korábban ugyanis éppen a fegyveres testületek és a titkosszolgálatok elleneztek a legjobban minden ilyen lépést. 

A nyilatkozók egyetértettek abban, hogy a vezérezredes megjegyzése a legfelső vezetés álláspontjának változását jelzi. Pavel Szvjatyenkov, a Nemzeti Stratégia Intézetének munkatársa egyenesen azt feltételezi, hogy a határőrség demonstrálni akarja: érzékeli "az új szeleket, és kész támogatni Dmitrij Medvegyev elnök modernizációját". Hozzátette: kizárt, hogy a fegyveres testületek bármely képviselője olyasmiről nyilatkozzon, "ami nem szerepel a napirenden a rendszerben". 

Más megfigyelők emlékeztettek rá, hogy Oroszország már jó ideje szorgalmazza a vízummentességet az Európai Unióval, de az unió ettől egyelőre elzárkózik, egyebek között arra hivatkozva, hogy az orosz bürokrácia igen sok akadályt támaszt. Egyesek szerint a vízummentesség csakis kölcsönös alapon képzelhető el. Ugyanakkor az örökös üres szólamok után jelentős nyilatkozat hangzott el, amely akár az első lépés is lehet a cél felé. A szakértők úgy vélik, hogy az orosz procedúra egyszerűsítése már önmagában is hatásos lépés lenne. 

A vízummentesség célja az üzleti kapcsolatok megkönnyítése és az idegenforgalom növelése. Oroszországban valószínűtlenül csekély a turizmus, noha az ország nagyon sok egyedülálló látnivalót kínál: a beutazó külföldiek száma évente alig haladja meg a tízmilliót, s többségük üzletember. Ennek okai között egyebek mellett bizonyosan szerepel az orosz vízum- és bejelentkezési procedúra bonyolult és nehézkes volta és a szállodai szobák drágasága. Megfigyelők arra is emlékeztettek, hogy Ukrajna 2005-ben vízummentességet adott az EU, az Egyesült Államok és Kanada állampolgárainak, s nyomban megsokszorozódott az idegenforgalma.