Hat év börtönt kaphat egy náci haláltábor őre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hat év börtönbüntetést kért a müncheni ügyészség az ukrajnai születésű John Demjanjukra, aki a második világháború idején egy náci haláltábor őre volt, s így segédkezett több ezer zsidó meggyilkolásában.

"Aki ilyen komoly bűncselekményt követett el, azt 60 év után és hajlott kora ellenére is meg kell büntetni" - mondta Hans-Joachim Lutz ügyész. Demjanjuk - aki Lutz szerint ellenkezés nélkül, önként vett részt a zsidók elgázosításában - életfogytiglani börtönbüntetést, azaz 15 évet kaphatott volna. Az ügyész azért javasolta mégis a hat éves elzárást, mert az egykori őr hasonló vádak alapján korábban már 8 évet raboskodott Izraelben.
   
Az egykor Ohio államban élt autószerelőt azzal vádolták, hogy csaknem 28 ezer fogoly meggyilkolásában volt bűnrészes a megszállt Lengyelország területén található sobibóri koncentrációs táborban. A 90 éves férfi ezt tagadta. A védelem szerint Demjanjuk szovjet katona volt, aki német fogságba esett, és őt is fogolyként küldték a táborba. A vád azt állította, hogy Demjanjuk valóban a Vörös Hadsereg katonájaként esett fogságba 1942-ben, de a férfit a nácik kiképezték, és a sobibóri táborba küldték őrnek. Demjanjuk tárgyalása 16 hónapja kezdődött, az ítélet májusra várható.