Üldözte, majd őrizetbe vette az újságírókat a líbiai hadsereg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A líbiai kormányhadsereg vette őrizetbe azt a három nyugati újságírót, aki március 19-én az ország keleti felében lévő Tobruk térségében tűnt el - közölte a külföldiek helyi sofőrje.

Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós - és Joe Raedle, a Getty Images nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa a múlt szombat óta nem adott életjelt magáról. Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból "átvezényelt" Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették itt is a lábukat.

A sofőr, a líbiai Mohamed Hamid azt mondta, hogy Tobruk környékén március 19-én vette fel járművébe a három nyugatit, hogy a felkelők kezén lévő, de a kormányerők által ostromlott Adzsdábíjába szállítja őket. A város közelében azonban majdnem beleszaladtak a kormányerők egyik járműoszlopába. Megfordultak, de észrevették őket és rövid üldözés után beérték őket a katonák. Az egyik újságíró, Dave Clark a jobb azonosíthatóság érdekében azt kiabálta arabul, sajtó, sajtó. Ennek ellenére a nyugatiakat az út szélére térdepeltették a fejük fölé feltartott kézzel.

Az úton más civil járművek és mentőautók érkeztek, amelyeket a kormányhoz hű erők ellenőriztek - mondta a sofőr. A katonák később felgyújtottak több járművet, még azt is, amivel az újságírók érkeztek. A nyugatiakat ezt követően egy katonai járművel ismeretlen helyre szállították.

A líbiai eseményeket kövesse itt percről-percre!