Tájfun közelít Japánhoz, aggódnak Fukusimában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy közelgő heves tájfun miatt megjavítják a márciusi szökőárban megrongálódott Fukusima-1 Daiicsi atomerőmű egyik reaktorának beszakadt tetőzetét - közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (Tepco).

A hármas reaktor turbinaházának teteje a március 14-i hidrogénrobbanás következtében szakadt be. A Tepco a létesítményről készített fotók alapján megállapította, hogy a keletkezett lyuk nagysága 14 méter széles és 11 méter hosszú. A megsérült tetőrészt három acéllemezzel fedik be. A lemezek súlya egyenként 6,5 tonna, beemelésük egy távirányítású daruval történik majd. Azt tervezik, hogy az elkészült tetőt homokzsákokkal fedik le, hogy csökkentsék a sugárzás mértékét, amely eléri az óránkénti 20 millisievertet.

A Tepcónál attól tartanak, hogy a térséget ebben a szezonban sújtó, immáron hatodik trópusi ciklon számos más, fontos munkálat elvégzését is hátráltatja majd, többek között azt, hogy a sugárszennyezett vizet kiszivattyúzzák az erőmű közelében, a tengeren úszó tartályokba. A szakembereket az is aggasztja, hogy az eső eláraszthatja a megsérült energiablokkokat, aminek következtében megnőhet a reaktorházak alsó részeiben már felhalmozódott sugárszennyezett víz mennyisége. Az atomerőműben több mint 110 ezer tonna radioaktív víz gyűlt fel, ami további sugárszennyezést okoz, ha kikerül az üzemből.