Saját emberei ölték meg a líbiai lázadók parancsnokát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szemtanúk szerint bajtársai ölték meg a líbiai lázadók katonai vezetőjét, Abdel-Fattah Júnisz tábornokot, akit árulás gyanúja miatt vetetett őrizetbe az Átmeneti Nemzeti Tanács.

A tábornok alatt szolgáló egyik tiszt, Mohamed Aguri elmondta, hogy jelen volt, amikor a Február 17. Forradalom Mártírjainak Brigádja nevű csoportnak - a lázadók félhivatalos belbiztonsági erejének - a harcosai szerda hajnalban letartóztatták és elvitték felettesét a hadműveleti szobából a Bengázitól 150 kilométerre délre fekvő Zuejtina városban.

A líbiai lázadók hivatalos biztonsági szolgálatának egyik névtelenül nyilatkozó tisztje arról számolt be, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács rendelte el a tábornok lefogását, miután felmerült a gyanú, hogy Júnisz kapcsolatban áll Moammer Kadhafi líbiai vezetővel. Azt sugallta azonban, hogy a gyilkosságra nem adott felhatalmazást a tanács, az egy bosszúból végrehajtott akció volt.

Júniszt egy Bengázi térségében fekvő katonai létesítménybe vitték, ahonnan csütörtökön a védelmi minisztériumba szállították volna kihallgatásra. A biztonsági kíséret egyik autójából azonban tüzet nyitottak az épületből kilépő tábornokra és két ezredesére. Miközben parancsnokuk hasztalan üvöltött a két férfira, hogy ne lőjenek, ők kipattantak a járműből, betuszkolták az élettelen testeket és elhajtottak - mondta a névtelenül nyilatkozó tiszt, hozzátéve, hogy a két elkövető a Február 17. Forradalom Mártírjainak Brigádjához tartozik.

Mohamed Aguri szerint a tábornokot bosszúból ölték meg. A Február 17. Forradalom Mártírjainak Brigádjában több olyan vezető is van, aki a Líbiai Iszlám Küzdő Csapat (LIFG) nevű csoport tagja volt. Ez a csoport az 1990-es években erőszakos cselekedetekkel lázadt a rendszer ellen, ám felkelésüket vérbe fojtották Kadhafi erői. Ennek a rendszernek akkor aktív részese volt Júnisz tábornok, így a LIFG bizonyos tagjainak személyes elszámolnivalója volt vele - véli Aguri.

Az ÁTN tisztségviselői egyelőre nem nyilatkoztak a szemtanúk által elmondottakról. Korábban Musztafa Abdel-Dzsalíl, a tanács vezetője közölte, hogy elfogták a gyilkosságot kitervelő kis csoport vezetőjét. Arról azonban egy szót sem ejtett, hogy szerinte mi motiválta a tetteseket.

A líbiai lázadók táborán belül mély szakadék húzódik a Kadhafitól elpártolók és a Kadhafi-rendszerrel soha együtt nem működők között. A Le Monde című francia napilap szerint ez nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve, elemzők pedig úgy vélik, hogy az esetleges belső leszámolás megkérdőjelezné az ÁNT hitelességét, s kellemetlen helyzetbe hozná a lázadókat támogató országokat.

Abdel-Fattah Júnisz évtizedekig állt Kadhafi szolgálatában. Belügyminiszterként februárban pártolt el tőle és állt át a lázadók oldalára, ami olyan reményeket ébresztett a Nyugatban, hogy a növekvő és erősödő ellenzék távozásra tudja kényszeríteni Moammer Kadhafit. A lázadók vegyes érzelmekkel viseltettek Júnisz iránt: egyesek dicsérték az átállásért, mások viszont gyanakvással fogadták, mint Kadhafi régi szövetségesét.