Így is lehet? – Egy Twitterről irányított ország

Így is lehet? – Egy Twitterről irányított ország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Klopfstein-László Kornél/Peru

A venezuelai elnök kezelése idején a népszerű internetes mikroblogon, a Twitteren keresztül igazgatja a latin-amerikai ország ügyeit. A baloldali politikust korábban rákos daganattal műtötték Kubában, ahol az utóbbi időben többször megfordult.

Kevés tweetelő bejegyzései bírnak olyan kézzelfogható hatással a népszerű közösségi oldalon, mint a venezuelai elnök üzenetei. Hugo Chávez közel negyven bejegyzést tett közzé a Twitteren az elmúlt hetekben, a @chavezcandanga felhasználónéven (ez nagyjából "tüzes", "harcos" Chávezt jelent) regisztrált politikus többek között beszámolt egy 25 millió dolláros fővárosi szemétgyűjtési programról, átadott egy új közparkot, és szurkolt a venezuelai focicsapatnak a Copa Americán.

Közlékenysége ellenére Chávez nem tett említést kemoterápiás kezeléséről, noha utalt rá, hogy egyelőre még kórházban kell maradnia. (Igaz, tévébeszédében már viccelődött is.) Kedd délutáni bejegyzésében úgy fogalmazott: „A Jóisten és a Szűz Mária segítségével szépen haladunk előre testvéreim!”.

Beltweet

A politikus, aki néhány nap múlva ünnepli 57. születésnapját, egy teljes hetet töltött Havannában, ahonnan végül szombaton tért vissza Venezuelába. Chávez június 20-án esett át az első kubai műtéten, melynek során - megfogalmazása szerint egy "baseball-labda nagyságú" - rákos daganatot távolítottak el a medencetájékáról. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan melyik szervén volt a daganat.

Üzeneteiben Chávez leginkább egy hazafias apa szerepében jelenik meg. Bejegyzései rendszeresen felbukkannak az állami tévécsatornák hírműsoraiban. A közösségi oldal statisztikája szerint pedig az elnök bejegyzéseit több mint 1,8 millióan követik online.

Chávez az első korányülésen, a kemoterápia után: így is rajonganak érte
©

Az elnök nagy hozzáértéssel választja meg rövid üzeneteinek hangnemét is. Csütörök reggeli izgatott tweetjében például éppen arról panaszkodik, hogy a nemrég véget ért Copa Americán a venezuelai csapat szerinte bírói hiba miatt kapott ki Paraguay ellen.

Az üzenetekből kiderült: Chávez Fidel Castróval közösen nézte a mérkőzést, és mindketten egyetértettek abban, hogy a játékvezető tévedett. „Szerény véleményem szerint egyszerűen ellopták tőlünk a győztes gólt. Remélem, nem sértek meg senkit ezzel” – fogalmazott.

Kültweet

Hét órával később Chávez újabb bejegyzést közölt, miszerint a Castro testvérekkel közösen fogadták az ecuadori elnököt, Rafael Correát. „Micsoda gyönyörű délutánunk volt!” – fogalmazott, majd hozzátette: a találkozót az Alma Llanera venezuelai dal eléneklésével zárták le.

A politikus nem hagyta figyelmen kívül az ország külügyi kapcsolatait  sem. A mexikói elnöknek, Felipe Calderónnak címzett bejegyzésében úgy fogalmaz: „Kedves elnök úr, barátom, köszönöm az eddigi jókívánságokat!”.

A szombati felvételek tanúsága szerint a venezuelai elnök feltűnően lesoványodott. Erről Chávez csak annyit mondott: végre visszanyerte ideális súlyát, a 86 kilót, mert a korábbi 100 kilogramm túl sok volt.

Az 1999 februárja óta hivatalban lévő vezető megismételte, mindenképp szeretne indulni a 2012 végén esedékes elnökválasztáson. Betegsége ellenére támogatottsága nem változott jelentősen: továbbra is a választók 50 százaléka szavazna rá – állítják politikai elemzők.

Hozzászólások