24 embert öltek meg Szíriában a ramadán első napján

24 embert öltek meg Szíriában a ramadán első napján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Összesen 24 embert ölt meg Szíriában a karhatalom hétfőn, a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján - közölte egy szíriai ellenzéki szervezet Londonból.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű csoport adatai szerint a fővárostól bő 200 kilométerre északra fekvő Hamában tíz, Damaszkusz körzetében hét, az ország középső részén, Homsz kormányzóságban három ember halt meg a kormányellenes megmozdulásokon.

További ketten-ketten vesztették életüket Latakia kikötővárosban és keleten, al-Bukamal településen. Sokan megsebesültek a tiltakozók elleni karhatalmi fellépésben, több mint 150 embert őrizetbe vettek - közölte a szíriai ellenzék, amelynek adatai szerint nagyjából 1700 civil vesztette életét a március közepe óta tartó rendszerellenes tiltakozásokban Szíriában.

Amatőr felvétel az utcákat ellenőrző harckocsikról, melyekből tüzet nyitottak a járókelőkre
©

Eközben megjelent kedden az Európai Unió hivatalos közlönyében annak az öt szíriai állami tisztségviselőnek a neve, akikkel kiegészítették a 27-eknek a szíriai rezsimet sújtó szankciós listáját; a feketelistán immár Ali Habíb Mahmúd tábornok, a szíriai kormány védelmi minisztere is szerepel.

A kedden hatályba lépett uniós döntéssel 35 főre bővült az EU-s tiltólista. A listán szereplő szíriai tisztségviselőket külföldi bankszámláik zárolásával, illetve beutazási tilalommal sújtják. A védelmi miniszter Bassár el-Aszad elnök, Faruk as-Saraa alelnök és Ibráhim as-Saar belügyminiszter után a szíriai kormány negyedik olyan tagja, aki ellen az EU szankciót vezetett be.

A védelmi miniszter Bassár el-Aszad elnök, Faruk as-Saraa alelnök és Ibráhim as-Saar belügyminiszter után a szíriai kormány negyedik olyan tagja, aki ellen az EU szankciót vezetett be. Mahmúdot teszik felelőssé a hadsereg brutális eljárásáért az ellenzékiekkel szemben. A 62 éves védelmi miniszteren kívül Mohammed Muflehet, Hama katonai biztonságáért felelős vezetőjét, a titkosszolgálat egyik részlegének igazgatóját, Aszad egyik nagybátyját, valamint Aszad fiának, Mahirnak az egyik bizalmasát sújtják szankciók.

Az Aszad-rezsim külügyminisztere, Valíd Moallem egyelőre nem szerepel a listán, ami azt jelzi, hogy az EU továbbra is szeretné nyitva tartani a diplomáciai csatornákat a konfliktus kezelésére.

William Hague brit külügyminiszter hétfőn a BBC rádiónak azt hangsúlyozta, hogy a líbiaihoz hasonló katonai beavatkozásról szó sem lehet Szíriában. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Mark Toner a sajtónak elmondta, hogy Washington a szíriai olaj- és gáziparág elleni szankciókat fontolgat.