Legélhetőbb városok: Melbourne megverte Vancouvert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi első helyezett Vancouver uralmát megdöntve Melbourne lett a legélhetőbb város egy kedden ismertetett felmérésben. A rangsor szerint Zimbabwe fővárosában, Hararéban a legrosszabb élni.

A The Economist sajtócsoport érdekeltségébe tartozó Economist Intelligence Unit által készített tanulmány rangsorában a korábbi hatszoros első kanadai Vancouver a harmadik helyre csúszott vissza, a második helyen Bécs áll.

Ausztráliának nincs oka szégyenre, három másik nagyváros, Sydney, Perth és Adelaide is az első tízben szerepel, pontosabban a hatodik, illetve holtversenyben a nyolcadik helyen. A kanadai városok is jól szerepeltek, Vancouvert Toronto és Calgary követi a negyedik és az ötödik helyen.

A rangsorban hetedik lett Helsinki, a tízes élmezőnyt az Új-Zélandon fekvő Auckland teszi teljessé.

A sorrend felállításában számos szempontot vettek figyelembe, többek közt a politikai és társadalmi stabilitást, a közbiztonságot, az orvosi ellátáshoz való hozzáférést, a kulturális életet, a környezetet, az oktatást és az infrastruktúrát.

"Ausztrália a gyérebb populációjával és a viszonylag alacsony bűnözéssel továbbra is a legtöbb várost szerepelteti a legélhetőbb helyek között" - mondta Jon Copestake, a tanulmány felelőse, aki szerint a kontinensnyi országban tapasztalható magas életszínvonal és az ausztrál fizetőeszköz erőssége révén ezek a városok egy sor tényezőt tekintve rendkívül vonzónak bizonyulnak.

A világ nagy metropoliszai közül Párizs a 16., Tokió a 18. lett. A legjobb helyezést - a huszonhatodikat - elért amerikai város Honolulu. London csak az 53., megelőzve Szingapúrt. A pénzügyi hírekben mostanság sokat szereplő Athén öt helyet hátracsúszva a 67. lett, a hatalmi harcok dúlta Tripoli a 107. helyről a 135-re sorolódott.

A korábbi összesítésekhez hasonlóan ezúttal is Zimbabwe fővárosa, Harare lett az utolsó, Banglades fővárosa, Dakka, illetve Pápua-Új-Guinea fővárosa, Port Moresby után.