A ramadán végét ünneplik a felkelők Tripoliban

A ramadán végét ünneplik a felkelők Tripoliban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezer ember gyűlt össze szerdán Tripoliban a Mártírok terén (a korábbi Zöld tér), hogy együtt ünnepeljék a ramadán végét és a felszabadulást. Merénylettől tartanak a felkelők, ezért kiemelt biztonsági intézkedések mellett gyülekeztek az emberek.

Az MTI Hírcentrum tudósítója szerint a téren a rengeteg ember között sok katonát, és fémdetektorral felszerelt biztonságiakat lehet látni; a teret csak nagyon komoly biztonsági ellenőrzések után lehetett megközelíteni. Míg ezt megelőzően az ellenőrzőpontokon csak lassítani kellett, most az autó motorháztetejét is felnyittatták, és az alját is átvizsgálták, mert attól tartottak, hogy pokolgépes merényletre készülnek a Kadhafihoz hű erők.

Mint a téren többen is elmondták a tudósítónak, a diktátor azzal fenyegetőzött nem sokkal korábban, hogy pokolgépes és rakétatámadásokra ad parancsot Tripoli ellen ezen a napon. Nem ellenőrzött beszámolók szerint egy, az út szélén parkoló autóban, a térhez közel találtak is robbanószert, illetve négyen meghaltak, amikor a diktátorhoz hű erők tagjai szerdán kézigránátot dobtak egy ellenőrzőpontra.

Egy férfi, aki Hollandiából tért vissza Líbiába, kifogástalan angolsággal azt mondta, hogy "a munka amit végeztünk, most végre beérett; 42 évnyi üldöztetés után végre szabadok vagyunk". Szerinte Kadhafi teljesen "rátelepedett" az életükre, róla kellett tanulni az iskolában, "velük lakott az otthonainkban, még az álmaikba is belopakodott, de most végre megszabadultak tőle" - mondta.

Képeink a Ramadanról - kattintson!
©

Júszef Mrájed, egy idős férfi, aki sokáig Németországban dolgozott, azt mondta, hogy bár a tér közelében született, mégsem járt itt sosem ezen az ünnepen, mert utálta Kadhafit, és az ünnep arról szólt, hogy őt kellett dicsőíteni. "Kadhafi azt hirdette magáról, hogy ő az Isten prófétája, a teret az ő többméteres fényképe uralta ezen a napon, de most végre eltűnt és mi szabadok vagyunk" - hangoztatta a férfi.

Az emberek a téren - folyamatos fegyverropogás közepette - azt skandálták, hogy "Kadhafi halott, mind testvérek vagyunk". Az MTI-hírcentrum kérdésére Júszef Mrájed elmondta, hogy azért kiáltozzák ezt, mert a diktátor idejében csak azt hallották, hogy milyen ellentétek vannak a városok, az országrészek között. "Most mindannyian testvérek vagyunk" - fűzte hozzá. Egy másik, a téren ünneplő férfi azt közölte, hogy nem érdekli, hol van Kadhafi, a lényeg, hogy elment és "nem fertőzi tovább Líbiát, mint valami rákos daganat".

A Mártírok terén rengeteg gúnyrajzot is lehetett látni. Az egyik felirata szerint Kadhafi azt üzeni a népnek, hogy "megértelek titeket, ezért megváltoztatom a Zöld könyv színét". A Zöld könyv a diktátor saját bölcsességeit, iránymutatásait tartalmazta.

További híreink Líbiából itt!