Műholddal figyelik a sodródó törmelék útját Japánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műholdas megfigyelőrendszert hoznak létre a japán hatóságok, hogy nyomon kövessék a márciusi szökőár óta az óceánon sodródó nagy tárgyakat - közölték szombaton japán kormányilletékesek.

A pusztító erejű márciusi földrengésben és szökőárban csaknem 25 millió tonna törmelék keletkezett a japán partszakaszon. Az ár elvonulásakor a romok egy része a tengerbe került és elmerült, vagy azóta is sodródik a nyílt óceánon. Szakértők szerint vannak közöttük kimondottan nagy méretű épületmaradványok és konténerek, amelyeket az elkövetkező években a Hawaii szigetek felé sodornak az áramlatok, komoly veszélynek kitéve az ott közlekedő hajókat.

A sodródó törmelék útját műholdak, hajók és az erre a célra létrehozandó megfigyelő szolgálat segítségével fogják követni.

A kockázatok csökkentése érdekében a japán hatóságok készek együttműködni más országokkal. A megfigyelőrendszer segítségével továbbítják majd nekik a rendelkezésre álló információkat a sodródó tárgyakról, és a külügyminisztérium kapja azt a feladatot, hogy kezelje a felmerülő problémákat.