A hét év börtönre ítélt Timosenko a jövő héten fellebbez

A hét év börtönre ítélt Timosenko a jövő héten fellebbez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatali visszaélés vádjával hétévi börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko fellebbezését a jövő héten nyújtják be – közölte szerdán a volt ukrán kormányfő egyik ügyvédje, aki nem volt túl derűlátó az esélyeket illetően. Viktor Janukovics ukrán elnök ugyanakkor kedden kijelentette, hogy a Timosenko ellen hozott ítélet nem végleges.

"Nem táplálunk illúziót az ítélet esetleges megsemmisítésével kapcsolatban, de a jövő héten benyújtjuk a fellebbezést" – közölte Jurij Szuhov Julija Timosenko honlapján. "Azt hisszük, mindent megtesznek, hogy késleltessék az ítélet elleni beadványunk vizsgálatát, megakadályozandó, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljunk" – tette hozzá. A strasbourgi székhelyű bíróság csak akkor vizsgálja az ügyeket, ha minden hazai igazságügyi lehetőséget kimerítettek már.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő ellenzéki vezetőt kedden ítélte a kijevi Percserszki kerületi bíróság hétévi börtönbüntetésre. Az ítéletet a nemzetközi közösség nagy része – Washingtontól Moszkváig – elítélte, és jelentősen lehűtötte az uniós társulási szerződés aláírására készülő Kijev és Brüsszel kapcsolatát.

Julia Timosenko
©

Szuhov ukrán hírügynökségi jelentések szerint kijevi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a büntető törvénykönyv 365. cikkének dekriminalizálása esetén – ennek a cikknek az alapján ítélték el Timosenkót – az ítéletet teljességgel semmisnek kell nyilvánítani, beleértve a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalat veszteségei fejében kirótt 1,5 milliárd hrivnyás (közel 190 millió dolláros) kárpótlást is. Az ügyvéd ismételten alaptalannak nevezte a Naftohaz követelését, hogy el kell ismerni a 2009-ben Oroszországgal megkötött gázszállítási szerződésekkel okozott kárt. Az ügyvéd kijelentette: büntetéssel kell azokat sújtani, akik a szerinte törvénysértő ítéletet meghozták.

Viktor Janukovics ukrán elnök kedden kijelentette, hogy a Julija Timosenko ellen hozott, a volt kormányfőt hivatali visszaélés vádjával hétéves börtönnel sújtó ítélet nem végleges, és megérti a Európai Uniónak az üggyel kapcsolatos aggodalmait. "Ma a bíróság a hatályos büntető törvénykönyv értelmében döntött. Ez nem végleges döntés" – tette hozzá, a fellebbviteli bíróságra és esetleges törvénymódosításokra utalva. Egyelőre semmilyen konkrét lépés sem történt a törvénymódosítások ügyében, de illetékesek elmondták, hogy Janukovics az EU szeptember végi varsói partnerségi csúcstalálkozóján arról tájékoztatta az uniós vezetőket, hogy elképzelhető a Julija Timosenko ellen felhozott vádak alapjául szolgáló büntető törvénykönyvi cikk "dekriminalizálása".