Hillary Clinton segélyt vitt Líbiába

Hillary Clinton segélyt vitt Líbiába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegymillió dolláros segéllyel kedden Líbiába érkezett Hillary Rodham Clinton amerikai külügyminiszter.

Az újabb csomaggal 135 millió dollárra emelkedett az az összeg, amelyet az Egyesült Államok az új, Moammer Kadhafi eltávolítása utáni líbiai vezetés rendelkezésére bocsátott.

A tizenegymillió dollár nagy részét a Kadhafi-érából megmaradt, vállról indítható föld-levegő rakéták felkutatására és megsemmisítésére szánják. Az amerikai külügyminisztérium 14 fegyverszakértőt küldött e feladat elvégzésére Líbiába, és más országoktól is hozzájárulást vár a programhoz, amelyre Washington eddig 40 millió dollárt fordított.

Hillary Clinton és Musztafa Abdel Dzsalíl ideglenes líbiai államfő
©

Az amerikai segély része az is, hogy újra indítanak több oktatási programot, köztük a Fulbright-ösztöndíjakat és az angol nyelvoktatást, s az Egyesült Államok hozzájárul egy kelet-líbiai régészeti feltárás költségeihez is.

Az új líbiai vezetőkkel folytatott  tárgyalásain az amerikai külügyminiszter a jó kormányzás fontosságát kívánja hangsúlyozni, és arra biztatja partnereit, hogy törekedjenek a líbiai gazdaság átalakítására, az olajbevételektől való függőség enyhítésére.

Felveti Hillary Rodham Clinton azt is, hogy meg kellene találni mindazokat, akiknek részük volt a PanAm egyik járatának Skócia fölötti felrobbantásában. A 270 halálos áldozatot követelő merényletért egy embert, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit ítélték el, de betegsége miatt őt is szabadon engedték 2009-ben.