Állami ellenőrzés alá került az újságpapírgyártás Argentínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az argentin szenátus elfogadta csütörtökön azt a vitatott törvényt, amely közérdekké nyilvánítja cellulóz és újságpapír előállítását és eladását a dél-amerikai országban.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy állami ellenőrzés alá vonják Argentína legnagyobb újságpapírgyártó vállalatát, a Papel Prensát. A cégben jelenleg 27,5 százalék az állami részesedés; a többségi tulajdonos a két legnagyobb lapkiadó, a Clarín és a La Nación.

Az újságpapírgyártás régóta fegyver a kormány és az ellenzéki sajtó közötti véget nem érő küzdelemben. Cristina Kirchner államelnök tavaly azzal vádolta a Papel Prensát, hogy monopolhelyzetre tör az értékesítési piacon. Nem sokkal később büntetőeljárás indult a cég vezetői ellen azzal a váddal, hogy az 1976-1983 közötti katonai diktatúrával együttműködve rákényszerítették az akkori tulajdonost, hogy akarata ellenére adja el a vállalatot.

Az államfő gyakran hangoztatja azt a vádat, hogy az ellenzéki sajtó uszít és elfogult. Azért, hogy megzabolázza a média - elsősorban az ellenzéki Clarín csoport - befolyását, 2009-ben elfogadtatott egy törvényt a médiaipar átszervezéséről. A jogszabály elfogadása után a Clarín kénytelen volt megválni a konglomerátum több részlegétől, többek között a Cablevision tv-társaságtól és a Fibertel internetszolgáltatótól. Kedden a Cablevisiónnál is házkutatást tartottak.

Cristina Kirchnert nemrég nagy többséggel újraválasztották, visszaszerezte az ellenőrzést a törvényhozás mindkét házában. Az ellenzék szerint az új törvény elfogadása egyenlő a véleménynyilvánítás szabadságának halálával.