Romney New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is vezet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mitt Romney vezeti a népszerűségi listát a következő két republikánus előválasztást megrendező államban - derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

A január 10-én előválasztó New Hampshire államban a volt massachusettsi kormányzó továbbra is magabiztosan, 40 százalékos támogatottsággal áll az élen - állapította meg a Suffolki Egyetem pénteken nyilvánosságra hozott felmérése. A második helyen Ron Paul texasi képviselő áll 17 százalékkal, s 11 százalékkal "fellépett a dobogóra" Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor is, aki mindössze 8 szavazattal szorult Romney mögé a keddi iowai jelöltállító gyűléseken. 

Newt Gingrich volt képviselőházi elnök támogatottsága New Hampshire-ben 9 százalékos, Jon Huntsman volt utahi kormányzó pedig - aki minden reményét a New Hampshire-i sikerhez kötötte - a helyi republikánusok mindössze 8 százalékát tudhatja maga mögött. Rick Perry texasi kormányzó, aki lemondott arról, hogy ebben az államban kampányoljon, 1 százalékon áll. 

A január 21-én előválasztó Dél-Karolinában a Rasmussen Reports csütörtökön publikált adatai szerint Romney 27 százalékkal vezet a 24 százalékon álló Santorum, valamint Gingrich (18 százalék) és Paul (11 százalék) előtt. Amíg Romneynak mindössze 1 százalékot sikerült javítania a támogatottságán, addig Santorum 1 százalékról indítva 23 százalékpontot ugrott előre a Rasmussen előző, novemberi felmérése óta. A mezőnyt akkor még Herman Cain georgiai üzletember vezette, aki azonban a házasságon kívüli kapcsolatainak leleplezése miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől. 

Rick Perry texasi kormányzó, aki Iowa után gondolkodóba esett, hogy folytassa-e a kampányát, és a jelek szerint nagy reményeket fűz a déli államban tartandó erőpróbához, mindössze 5 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött. Jon Huntsman 1 százalékkal zárja a sort Dél-Karolinában.