Kiakadt a lakások árverezésén az MKP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában, különösen a magyarok lakta járásokban, nagyon megugrott a lakásárverezések száma, amit a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tarthatatlannak minősít - áll a párt nyilatkozatában, amelyet Fiala Ilona, a párt szóvivője a hét végén juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

"A gazdasági válság további gyűrűzése okán bekövetkezett tömeges elbocsátások, a bérek stagnálása és az áremelkedések következtében a családok egyre rosszabbodó szociális helyzetbe kerülnek. Ebből az következik, hogy növekszik azoknak a száma, akik nem képesek törleszteni lakáshitelüket. 2011 végén az előző évhez viszonyítva Szlovákiában 15 százalékkal nőtt a lakásárverezések száma" - mutat rá a Berényi József pártelnök által aláírt nyilatkozat.

"A munkanélküliség arányát tekintve az ország tíz legrosszabb helyzetben lévő járásából hét járás a dél-szlovákiai régióban található. Ezzel párhuzamosan a lakásárverezések is elsősorban a magyarok lakta területeket sújtják" - állítja a parlamenten kívüli párt vezetője.

"A Magyar Koalíció Pártja tarthatatlannak látja ezt a helyzetet, és felszólítja a kormányt, hogy április 15-ig, a naptári fűtési idény végéig rendeljen el moratóriumot, állítsa le az árverezéseket. Az MKP egy olyan törvénytervezet elkészítéséhez kezdett, amely biztosítja, hogy az emberek ne veszítsék el létük egyik legfőbb biztonságát, a tetőt a fejük fölül. Ha az MKP bejut a parlamentbe, ez lesz az első törvénytervezet, amelyet előterjeszt" - olvasható a dokumentumban.