Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemnél - egy halott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemre jelentkező diákok között. Egy asszonyt agyontapostak, további húszan pedig megsérültek.

Az oktatási intézmény kapuja előtt a pótfelvételi időszak végének közeledtével sok ezres tömeg gyűlt össze, sokan sátrat vertek és napokig álltak a több kilométeres sorban, hogy beadják kérelmüket a 800 szabad hely egyikére. Az intézmény tájékoztatása szerint a tragédiát az okozta, hogy a jelentkezők tolakodni kezdtek a kapu előtt. A halálos áldozat az egyik diák édesanyja volt.

Bár jelentkezési időszakot a pótfelvételire hetekkel ezelőtt megnyitották, sokan csak a múlt héten kapták kézhez érettségi bizonyítványukat, továbbtanulásra feljogosító jegyekkel. A tragédiához az is hozzájárult, hogy a rengeteg szegény, internet-hozzáféréssel nem rendelkező fiatal csak személyesen tudta beadni felvételi kérelmét.

Az eset rávilágított a dél-afrikai oktatási rendszer hiányosságaira, valamint az ország társadalmi problémáira is. A munkanélküliek aránya a fiatalok körében eléri az 50 százalékot, a diplomával nem rendelkezők elhelyezkedési lehetőségei pedig igen szűkösek. "A diákok kétségbeesése vezetett a pánikhoz, mivel az egyetemi felvételit tekintik az egyetlen esélyüknek a boldogulásra" - mutatott rá Ruskana Osman, a Wittwatersrand Egyetem oktatója.

A Johannesburgi Egyetem által kínált 800 helyre a tragédia bekövetkeztéig 4-6 ezren jelentkeztek.

A szerencsétlenség napokkal azután történt, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt a megalapításának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a tanulási lehetőségek kiszélesítését ígérte. A Dél-Afrikai Köztársaság  költségvetésének egyötödét költi oktatásra, a rendszer minősége és hatásfoka azonban rendkívül alacsony, az ország iskolái rendre a globális összehasonlító-listák alsó soraiban szerepelnek.