Obama leszerelési javaslatot tett az oroszoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai elnök azt javasolta hétfőn Oroszországnak, hogy az atomfegyverek eddig nem érintett fajtáira, így a taktikai atomfegyverekre és a tartalék robbanófejekre is terjesszék ki a nukleáris leszerelést.

Szilárdan hiszem, hogy meg tudjuk őrizni az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát, fenntarthatjuk az elrettentés szintjét, miközben nagy léptekkel folytatjuk a leszerelést is... Több atomfegyverünk van, mint amennyi kell - jelentette ki Barack Obama a szöuli Hankuk egyetemen mondott beszédében. Emlékeztetett arra, hogy ha teljesen végrehajtják az új START szerződést, az Egyesült Államoknak még akkor is 1550 telepített atomfegyvere és 5000 atom-robbanótöltete lesz. 

Keresni fogjuk Oroszországgal a tárgyalási lehetőséget egy olyan lépésről, amelyet még soha korábban nem tettünk meg: csökkenteni nem csak a hadászati robbanófejeket, hanem a taktikaiakat és a tartalékban lévőket is - mondta, és hozzátette, hogy a kérdést napirendre tűzi, amikor Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnökkel találkozik. 

Obama az orosz és a kínai elnökkel is megbeszélést tartott a nukleáris biztonságról rendezett szöuli csúcsértekezleten. Dmitrij Medvegyev és ő is elismerte, hogy nézeteltérések és feszültségek vannak a két ország között például Szíria és a rakétavédelmi rendszer ügyében, de mindketten azt hangoztatták, hogy folytatják az együttműködést. A sajtónak tett nyilatkozatában Obama kijelentette: "van még tennivaló" az ellentétek rendezése érdekében. 

Egyetértettek viszont abban, hogy támogatni kell Kofi Annan különmegbízott közvetítő tevékenységét és az általa tett javaslatokat az erőszak megfékezésére, és létre kell hozni Szíria "legitim" kormányát. Az iráni atomprogram ügyében mindkét ország a tárgyalások mellett áll - mondta Obama, s ez alkalommal nem hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden választási lehetőséget nyitva tart ebben a kérdésben. 

Az orosz elnök a rakétapajzsról azt mondta, hogy még van idő az ellentétek elsimítására, és a megoldás felkutatására. Obama "jó szerencsét" kívánt Medvegyevnek, akivel orosz elnökként valószínűleg utoljára találkozott, hiszen Putyin májusban átveszi tőle az államfői tisztet.