Robbanóanyaggal teli kamiont vezettek egy ISAF-központba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább hét civil halottja vannak annak az öngyilkos támadásnak, amelyet az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik tábora ellen hajtott végre egy merénylő a keleti Hoszt tartományban pénteken - közölték biztonsági források.

A támadó robbanóanyaggal tele kamionját a bázis külső ellenőrzőpontjának vezette. A merényletben - amelyet a tálibok magukra vállaltak - tizenhárman megsebesültek. A civil áldozatok a táboron belül dolgozó építőmunkások voltak.

Tálib felkelők a robbanás után megrohamozták a támaszpontot. A tűzharcban 14 támadó vesztette életét, az ISAF és az afgán biztonsági erők tagjai közül senkinek sem esett baja - közölte egy NATO-szóvivő.

A robbanás megrázkódtatta az egész várost, és a harci zajt a távolabbi kerületekben is hallani lehetett - közölte a tartományi rendőrfőnök. Az ő beszámolója szerint a robbanás már a támaszpont területén történt.

A koalíciós beszámolókkal szemben Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő azt állította, hogy sok külföldi katonát öltek meg. Közlése szerint a kamikaze járművében 10 tonna robbanóanyag volt. A tálib harcosok benyomulva a támaszpontra megsemmisítettek egy ott lévő repülőgépet - tette hozzá.

A NATO-katonák két éve nagyszabású offenzívát indítottak a leginkább fenyegetett dél-afganisztáni térségekben, a tálibok megerősített állásait támadták meg, jelentősen szilárdítottak a biztonsági helyzeten. A tálibok azonban válaszul az eddig viszonylag nyugodt északi és nyugati tartományokban nyitottak új frontszakaszokat, és fokozták harcukat a keleti országrészben is, ahol most a leghevesebb harcok többsége zajlik.