Elviselhetetlen a hőség Dél-Európában, erdőtüzek pusztítanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Dél-Európát hetek óta sújtó hőség és szárazság miatt számos erdőtűzzel küzdenek Montenegróban és Olaszországban, a görög fővárosban pedig hétfőn a 42 Celsius-fokos kánikula miatt eltanácsolták a turistákat az Akropolisz látogatásától.

Montenegró északkeleti részén a tűzoltók egy ősfenyvest fenyegető erdőtüzeket igyekeznek megfékezni. A lángok eddig több száz hektár erdőt pusztítottak el, s tucatnyi ház is a lángok martaléka lett. A Balkánon hetek óta nagy hőség tombol, Montenegróban 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel.

A hatóságok szerint a tüzek elérték a Crna Poda-i erdő külső szegélyét is, ahol 400 éves ősfenyők is vannak. Az említett erdő a Tara folyó UNESCO-védelem alatt álló, 1300 méter mély szurdokvölgyéhez tartozik. A tűzoltók repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek, erőfeszítéseiket azonban hátráltatja a rendkívül nehéz, hegyes terep és az időnként felerősödő szél is.

Egyre terjednek az erdőtüzek az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri sziget, Szardínia északkeleti partvidékén is. Vasárnap esti jelentések szerint több mint 500 embert kellett a lángok elől kimenekíteni a hosszú homokos tengerpartja miatt Európa szerte kedvelt San Teodoro üdülőhely szállodáiból és nyaralóiból. Több ház leégett.

A szigetet évente több mint 200 ezer osztrák keresi föl. Bécsi jelentések szerint ott nyaral jelenleg Werner Faymann osztrák kancellár is, hivatalának hétfői közlése szerint azonban az ő tartózkodási helyét nem fenyegetik a tüzek.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az erős misztrál szél táplálja a lángokat. Az oltáshoz négy repülőgépet és ugyanannyi helikoptert is bevetettek. Vasárnap este több egyenruhás megsérült, amikor felrobbant egy lángoktól felhevített tartály.

Több tüzet jelentettek Szardínia déli részéről, Cagliari környékéről is, de a hatóságok szerint itt gyújtogatás történt. Mintegy 30 helyen bozóttüzek pusztítanak Szicília szigetén és Dél-Olaszországban, Campania és Puglia régiókban is.

A görög fővárosban Athénban hétfőn, a 42 fokos rekordhőséget ígérő előrejelzések miatt a szokásosnál korábban, délután 2 órakor lezárták a turisták elől az Akropolisz város fölé magasodó ókori romjait.

Az elővigyázatossági lépésről a kulturális tárca illetékes részlege döntött, emlékeztetve rá, hogy az Akropolisz sziklamagaslatán nincs árnyék, ahová a turisták behúzódhatnának, s a rekkenő hőségben a levegő ózonszennyezettsége is jóval meghaladja a megengedett értéket.

A Peloponnészosz félszigeten immár tíz napja a szokásosnál is nagyobb hőség tombol. Keddtől azonban 6-8 fokos enyhülésre számítanak Athénban, és újra korlátozás nélkül látogatható lesz az Akropolisz.

Görögország számos más városában riasztást adtak ki a nagy hőség miatt, és légkondicionált helyiségeket nyitottak meg a nyilvánosság előtt. A polgári védelem ugyanakkor azt ajánlotta az idősebbeknek, hogy az esti órákig nem menjenek ki az utcára.