Újabb ellenzékieket állítottak bíróság elé Kazahsztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb három ellenzéki bírósági tárgyalása kezdődött meg csütörtökön Kazahsztánban. Mindhármukat azzal vádolják, hogy szerepük volt tavaly decemberben a kőolajipari munkások sztrájkját követő tömeges zavargásokban.

A vádlottak között van Vlagyimir Kozlov, az Alga nevű, betiltott ellenzéki párt vezetője, egy másik ellenzéki, Szerik Szapargali, valamint egy szakszervezeti vezető, Akjanat Aminov. Társadalmi elégedetlenség és gyűlölet szításával, rendszerellenes szervezkedéssel vádolják őket, valamint azzal, hogy hergelték a sztrájkba lépő olajipari munkásokat.

Tavaly több sztrájk volt Kazahsztán nyugati részében. December16-án Zsanaozenben zavargások törtek ki, amikor a rendőrök rálőttek a velük összecsapó sztrájkoló munkásokra. A rendfenntartók éles lőszerrel lőttek a magasabb bért követelő kőolajipari munkásokra. Az internetre feltett egyik videofelvételen látni lehetett a biztonsági erők tagjait, amint automata fegyverből lőnek a menekülő tüntetőkre, és ütlegelik a földön fekvő sebesülteket.

Erőszak tört ki a Zsanaozen és Aktau között fekvő Setpében is. A halottak számáról a hírügynökségek eltérő adatokat közöltek, ezek szerint a számuk 16-17 volt. Az államfő szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el az incidensek helyszínén.

Az AFP szerint harmincnégy személyt már elítéltek a zsanaozeni zavargásokban való részvétel miatt. Az AP jelentése szerint tizenhárman rács mögé kerültek, a kiszabott büntetések három évi felfüggesztett szabadságvesztéstől hét évi börtönbüntetésig terjedtek.

Vlagyimir Kozlov az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte az ügy bírái (politikai) nyomás alatt vannak, sürgősen kell ítéletet hozniuk, még mielőtt a nyári szabadságukról visszatérnének az országba a külföldi diplomaták és az emberi jogok ismert védői.