A Gorbacsov elleni, 1991-es puccskísérletről emlékeztek meg Moszkvában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mintegy háromszázan emlékeztek meg Moszkvában vasárnap arról a három emberről, akik életüket vesztették az 1991-es, Mihail Gorbacsov elleni puccskísérlet során. A megjelentek bírálták a mostani hatalmat.

A Parnasz (Népszabadság párt) és a Jabloko ellenzéki politikai erők által szervezett rendezvényt megelőzően Lev Rubinstejn költő, publicista a Dozsgy internetes televíziónak úgy nyilatkozott, hogy idén kilátogatott a 21 éve történtek áldozatainak emlékére állított oszlophoz, mert az az érzése, hogy ismét rendkívüli állapot van Oroszországban.

Borisz Nyemcov, a Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnöke is ezt hangoztatta a köznyelvben csak "fehér házként" emlegetett orosz kormányépület előtti gyűlésen. Szerinte a jelenlegi hatalomban az 1991. augusztus 19-én rendkívüli állapotot kihirdető puccsisták örökösei foglalnak helyet, akik ki nem állhatják a szabadságot. 

Az ellenzéki politikus jelentős kormányposztokat töltött be a Mihail Gorbacsov pártfőtitkárt megbuktatni akaró puccs elleni fellépés élére álló Borisz Jelcin, néhai orosz elnök idejében.

Mihail Kaszjanov, a Parnasz egy másik alapító társelnöke a gyűlésen kijelentette: "Már látjuk a politikai elnyomás kezdetét". Az ellenzéki politikus a Pussy Riot punkegyüttes három tagja elleni minapi bírósági ítéletet is ide sorolta. Az ellenzéki politikusok Vlagyimir Putyin államfő távozását követelték.