Assange az Ecuadori nagykövetség erkélyéről üzent a nyilvánosságnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Julian Assange megjelent vasárnap az Ecuadori nagykövetség balkonján.

Julian Assange-t "harcias szellem" fűti, és arra készül, hogy jogi akciót indít a WikiLeaks oknyomozó portál védelmében, ezt üzente először ügyvédjével. Assange védelmét a nemzetközileg ismert Baltasar Garzón spanyol jogász látja, aki vasárnap felkereste kliensét Ecuador londoni nagykövetségén, és miután találkozott vele, pár szót mondott a sajtónak, amely arra várt, hogy maga az újságíró is megjelenjen az épület erkélyén.  

Assange koradélután állt ki a nagykövetség balkonjára, és a következőket mondta: "ahogy a Wikileakset, úgy a szólás szabadsága és a társadalmaink egészsége is fenyegetve van...de vajon vissza tud térni a forradalmi értékekhez?"

"Kérem Obama elnököt, hogy a helyes dolgot tegye. Az Egyesült Államoknak le kell mondania a WikiLeaks ellen folyó boszorkányüldözésről" - mondta Assange, aki a képviselet erkélyéről szólt a nagy létszámban megjelent tudósítókhoz és érdeklődőkhöz.

Kérte továbbá, hogy az amerikai hatóságok engedjék szabadon Bradley Manning katonát, aki titkos dokumentumokat adott át a WikiLeaksnek, s ezért bíróság elé állították.

Assange azt állította, hogy brit rendőrök szerdán megpróbáltak behatolni a nagykövetségre, de segítőtársai és a sajtó jelenléte miatt meggondolták magukat.
A Wikileaks-alapító két hónapja van a képviseleten, ahová a kiadatás elől menekült, s csütörtökön politikai menedéket kapott a dél-amerikai országtól. 

A The Sunday Times című brit lap szerint Assange vállalná, hogy az őt köröző Svédországba menjen, vallomást tegyen, de csak akkor, ha előzőleg megállapodás születik arról, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak. Ilyen garanciát még nem kapott, mondta el Garzón.