Meghalt egy újságírónő Aleppóban, három másik riporter eltűnt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Meghalt hétfőn Szíriában egy japán újságírónő, aki az aleppói harcokról tudósított, de két arab és egy török riporter is eltűnt az arab ország gazdasági fővárosában - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A londoni központú civil szervezet hírét megerősítette a japán külügyminisztérium is. A japán újságírónőt a város keleti, Szleimán el-Halabi negyedében ölték meg, ahol hétfő reggel heves harcok robbantak ki a damaszkuszi rezsim katonái és a lázadók között.

A 45 éves Jamamoto Mika a Szabad Szíriai Hadsereget kísérte, s akkor halt meg, amikor a kormányerők a lázadóknak szabott ultimátum lejártával tűz alá vették a lázadók állásait. Vele együtt tudósított a helyszínről egy másik japán újságíró, Szato Kazukata is, aki később tájékoztatta a japán külügyminisztériumot, hogy Jamamotót megölték. Mint mondta, feltehetően kormánykatonák végeztek vele: egy terepszínű ruhát viselő csoport közelítette meg őket 20-30 méterre, s vaktában lövöldözni kezdtek.

Jamamoto Mikát az egyik legtapasztaltabb japán haditudósítóként tartották számon. Több mint 15 éven át tudósított válságövezetekből, dolgozott Afganisztánban, Irakban és Ugandában is. Munkáját rangos japán kitüntetéssel ismerték el. Jamamoto és Kazukata a The Japan Press nevű, tokiói székhelyű független médiacsoportnak dolgozott.

Jamamoto a negyedik külföldi haditudósító, aki Szíriában meghalt a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta. Idén januárban és februárban két francia és egy amerikai újságíró esett a harcok áldozatául, mindhárom Homszban.

A szíriai MTV televíziós csatorna híradása szerint Aleppónak ugyanabban a kerületében tűnt el hétfőn három kollégája, két arab és egy török haditudósító - írta az ITAR-TASZSZ, hozzátéve, hogy mindannyian a török határon keresztül "szivárogtak be" Szíriába.

A francia hírügynökség emlékeztet arra, hogy számos szíriai riportert és "civil tudósítót" is megöltek a szíriai felkelés kezdete óta. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség egyik vezetőjét damaszkuszi háza előtt lőtték le lázadók, a szíriai televízió egyik bemondójának halálát pedig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő egyik csoport vállalta magára.