Egymillió palesztint engedtek be Izraelbe a ramadán idején

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izrael több mint egymillió palesztin belépését engedélyezte területére és a bekebelezett Kelet-Jeruzsálembe az iszlám szent hónap, a ramadán idején, enyhítve a mozgásukra vonatkozó szokásos korlátozásokat - mondták el illetékesek.

"Több mint egymillió palesztin érkezett Izraelbe a ramadán és az azt lezáró Íd al-Fitr ünnep során, hogy imádkozzon, meglátogassa családját vagy kikapcsolódjon" - mondta Guj Inbar, a megszállt területek katonai hivatalának szóvivője. Az őrnagy hozzátette, hogy az utóbbi időben "jelentősen enyhítették" a palesztinok számára a 2000-ben kirobbant második intifáda (palesztin lázadás) miatt bevezetett utazási korlátozásokat. 

Ezek a lépések abba a politikába illeszkednek, amelynek célja, hogy felmelegítsék Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök elhidegült kapcsolatait - mondták név nélkül nyilatkozó izraeli tisztségviselők a francia hírügynökségnek. "Az utóbbi hetekben egy egész sorozat intézkedést hoztunk a bizalom helyreállítása érdekében" - jelezte az említett tisztségviselők egyike. 

Egyebek közt egy pénzügyi és kereskedelmi megállapodás megkötését említette, Izrael közbenjárását annak érdekében, hogy a súlyos költségvetési gondokkal küzdő Palesztin Hatóság hitelt vehessen fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), illetve 91, Izrael-ellenes támadásokban megölt palesztin aktivista maradványainak májusban történt visszaszolgáltatását. 

2009-es miniszterelnökké választása óta Benjámin Netanjahu állítólag nagy súlyt fektet arra, hogy javítsák a palesztinok életkörülményeit és "gazdasági békét" teremtsenek, ami elősegíthet egy békepolitikát. A béketárgyalások ezzel együtt holtponton vannak 2010 szeptembere óta, miután az egyeztetések zátonyra futottak a szakadatlanul folytatódó zsidó telepépítések ügye miatt.