Spanyolországban kétéves kilakoltatási moratóriumról döntöttek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéves kilakoltatási moratóriumban állapodtak meg a legsérülékenyebb adósok esetében a spanyol bankok hétfőn, Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter pedig megígérte, hogy egyetlen ínséget szenvedő család sem válik hajléktalanná azért, mert elmaradt a jelzáloghitel törlesztésével.

Az ingatlanpiac 2008-as bedőlése óta az ibériai országban mintegy 350 ezer családot tettek ki otthonából azért, mert a tulajdonosok képtelenek voltak fizetni a törlesztőrészleteket. 

A spanyol bankszövetség (AEB) három nappal azután döntött a moratóriumról, hogy egy Észak-Spanyolországban élő nő öngyilkosság lett, éppen azelőtt, hogy kilakoltatták volna. Az 53 éves Amaia Egana negyedik emeleti lakásából ugrott ki, amikor megérkezett a végrehajtó hatóság. Egy granadai férfi a múlt hónapban vetett véget életének, szintén közvetlenül azt megelőzően, hogy a bank birtokba vette volna lakását.

Az AEB közleménye szerint a moratóriummal szeretnének könnyíteni a gazdasági válság következményeként állásukat elvesztett, súlyosan rászoruló emberek helyzetén. Az egyelőre nem világos, pontosan kik is tartoznak a bankszövetség állásfoglalásában említett "legsérülékenyebb" kategóriába. 

Guindos gazdasági miniszter hétfőn hangsúlyozta, hogy Spanyolországban egymillió lakás áll üresen. Hozzátette, hogy ebben a helyzetben a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy egyetlen jóhiszemű család se váljon hajléktalanná. 

A konzervatív spanyol kormány hétfőn tárgyalt az ellenzék fő erejét adó szocialistákkal a kilakoltatásokkal kapcsolatos új szabályokról. Juliane Kokott, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka nemrég bírálta az érvényben lévő spanyolországi szabályozást, mondván, hogy az sérti a fogyasztóvédelmi előírásokat.