A börtönben ülő Öcalant is bevonták a kurd-török tárgyalásokba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormány "jelentős előrehaladást" ért el az Abdullah Öcalan életfogytiglanra ítélt kurd vezetővel folytatott tárgyalásokon a felkelők fegyverletételéről - közölte pénteken a kormánypárt egyik vezetője.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök főtanácsadója még hétfőn beszélt arról, hogy Ankara tárgyalásokat kezdett a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), csütörtökön pedig két kurd képviselő felkereshette Öcalant börtönszigetén. 

"A tárgyalások elértek egy bizonyos pontot, fontos előrehaladás történt, és némi eredményt is elértek, vagy el fognak érni" - közölte újságírókkal Nurettin Canikli, az Igazság és Fejlődés Párt (AK) parlamenti frakciójának helyettes vezetője. "Az a cél, hogy véget vessünk a terrorizmusnak, és történtek erőfeszítések ennek elérése végett" - nyilatkozta. Ugyanakkor a kapcsolatok felvétele ellenére a kormány folytatja az autonómiára törekvő kurd felkelők elleni katonai műveleteket. 

"A műveletek folytatódnak" - jelentette ki pénteken Idris Naim Sahin belügyminiszter az állami Anadolu hírügynökségnek adott interjúban. "Addig folytatódnak, amíg a csoport népünkkel szemben ellenséges tagjai képesek támadásokat végrehajtani vagy vért ontani" - fűzte hozzá. 

Yalcin Akdogan, Erdogan főtanácsadója pénteken a Star című újságban arról írt, "szó sincs arról, hogy felfüggesztjük vagy abbahagyjuk a terrorizmus elleni küzdelmet", és világossá tette, hogy a tárgyalásokkal párhuzamosan, azok kiegészítőjeként fennmaradnak a biztonsági intézkedések. Akdogan arra is figyelmeztetett cikkében, hogy azok a PKK-n belüli csoportok, amelyek ellenzik a konfliktus tárgyalásos rendezését, "szabotálhatják" a tárgyalásokat török célpontok elleni támadásaikkal.