Magyar katonákat küldenének Maliba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarország részt kíván venni a Maliban már zajló katonai akcióban, valamint a tervezett uniós kiképzési misszióban - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár az InfoRádiónak. Az államtitkár szerint a következő időszak egyeztetésein dől el, hogy Magyarország milyen nagyságrendben vesz részt a missziókban.

Maliban francia vezetéssel katonai intervenció zajlik, mert iszlamista, radikális terrorista csoportok puccskísérletet hajtanak végre az ország vezetése ellen - idézte fel Németh Zsolt az InfoRádió szerint az uniós külügyminiszterek rendkívüli, brüsszeli tanácskozása után.

A külügyi államtitkár megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy kialakul egy második Afganisztán Európától délre. Az államtitkár szerint az unió külügyi tanácsa a francia katonai fellépést nemzetközi jogilag is indokoltnak tartja és támogatásáról biztosította, az uniós kiképző misszió telepítésével együtt.

Az Európai Unió katonai kiképzőket küld Maliba egy francia tábornok vezetésével, valamint pénzügyi támogatást nyújt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) több ezer fős katonai küldetéséhez - közölték csütörtökön Brüsszelben az EU-országok külügyminisztereinek Maliról folytatott rendkívüli tanácskozása után.

Saját lehetőségeinek és az igényeknek megfelelően Magyarország kész részt venni mind a Franciaország által Maliban indított, az Európai Unió által most hivatalosan is megtámogatott katonai akcióban, mind pedig a létrehozandó kiképző küldetésben - közölte magyar újságírókkal Németh Zsolt, aki a magyar kormányt képviselte a brüsszeli megbeszélésen.

Diplomaták elmondása szerint egyelőre mintegy 200-250 uniós kiképzőről lehet szó. Az ECOWAS Afrika-közi hadereje a tervek szerint 3500 főt számlál majd, az uniós kiképző misszió vezetője Francois Lecointre francia tábornok lesz.

A magyar külügyminisztérium már szerdai közleményében teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a Franciaország által Maliban indított fegyveres akciót, amelyet arányos válaszadásnak tart az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel-övezet békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra.

A külügy akkori közleményében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértő küldésének lehetőségét is.

Németh Zsolt most ehhez hozzátette, hogy a Maliban zajló fejlemények - amelyek a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az iszlám radikalizmus sajátos vegyülékét alkotják - komoly hatással járhatnak Európára, azon belül Magyarországra nézve.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei - közölte a külügyi államtitkár - megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai.

A kiképző misszióról elmondta, hogy az elképzelhetően nem csupán a mali hadsereg, hanem az ENSZ égisze alá kerülő Afrika-közi nemzetközi erő tagjainak a kiképzésére is kiterjedhet.

Az EU-országok külügyminiszterei legközelebb január 31-én tanácskoznak Brüsszelben, és addigra kell eldönteni, hogy melyik ország milyen jellegű, illetve milyen mértékű részvételt vállal. Az uniós kiképző misszió első előkészítő egységei már februárban Maliba érkezhetnek - közölte Németh Zsolt.