Jöhetnek a melegek: 22 éves tilalom dőlt meg az amerikai cserkészeknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Januártól a meleg tagokat is tárt karokkal várják az Amerikai Cserkészszövetségben. A határozatot egyesek áttörésként, mások elszomorító fejleményként értékelték.

Feloldották a tiltást, így az Amerikai Cserkészszövetségnek január elsejétől lehetnek homoszexuális tagjai is - írja a BBC. A melegségüket nyíltan vállaló felnőtt csapatvezetők esetében ugyanakkor érvényben marad a tilalom.

Az 1400 tagú nemzeti tanács több mint 60 százaléka döntött a szabályok lazítása mellett. Az így megszületett határozat elkeserítette azokat a konzervatív, vallásos csoportokat, amelyek támogatják a cserkészetet, a liberálisok ugyanakkor tarthatatlannak vélték ezt a fajta diszkriminációt.

Rich Ferraro melegjogi aktivista hatalmas áttörésnek nevezte a döntést, és biztos benne, hogy előbb-utóbb a meleg csapatvezetőket sem utasítják majd el.

Ezzel szemben Frank Page, a baptista gyülekezet vezetője nagyon szomorú, szerinte ugyanis a homoszaexualitás nem egyeztethető össze a cserkészek által képviselt értékekkel és normákkal.

Az Amerkai Cserkészszövetséget 1910-ben, a cserkészmozgalom részeként alapították. Ez az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb ifjúsági szervezete: 2005 végén tagsága 2 938 698 fiatal és 1 146 130 felnőtt vezető volt.