Drága mulatság volt videohívást indítani a Mount Everestről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A nepáli turisztikai minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért kezdeményezett engedély nélküli videohívást a Mount Everest csúcsáról egy brit hegymászó, aki állítása szerint a világon elsőként jelentkezett be élő videoadásban a magaslatról.

A brit Daniel Hughes május 19-én érte el a csúcsot és okostelefonja segítségével lépett kapcsolatba a BBC News munkatársaival. A hegymászó azonban ezzel megsértette a műsorszórásra vonatkozó helyi szabályokat. A nepáli illetékesek már be is idézték az expedíció vezetőjét, David Hamiltont, akit egy bizottság fog meghallgatni az ügyben.

"A szabályok szerint amennyiben valaki élő televíziós közvetítést akar lebonyolítani a hegyről, amely védett területnek számít, akkor először engedélyt kell kérnie és idejében kell tájékoztatnia minket arról, hogy pontosan mire készül" – húzta alá Dipendra Pudel, a nepáli kulturális, turisztikai és légi közlekedési minisztérium hegymászással kapcsolatos ügyekkel foglalkozó részlegének munkatársa.

Hozzátette: egy ilyen engedély nagyjából kétezer dollárba (447 ezer forintos összegbe) kerül. A minisztérium illetékesei szerint azokat a hegymászókat, akiket bűnösnek találnak a nepáli turisztikai törvények megsértésében, akár tíz évre is eltilthatják a mászástól vagy öt évre kitilthatják az országból – adta hírül a BBC.

Hughes azzal a céllal vágott neki a magaslatnak, hogy egymillió fontnyi támogatást gyűjtsön a Comic Relief nevű brit jótékonysági szervezetnek és a világon elsőként kezdeményezzen videohívást a csúcsról. A férfi, aki mostanra elhagyta Nepált, oxigénmaszkot viselt a hívás során és a karitatív szervezet jelképének számító piros orrot is feltűzte.

A BBC korábbi nepáli tudósítója, Joanna Jolly szerint az eset jól demonstrálja, hogy az ország műsorszórása vonatkozó szabályai nem tartanak lépést a technológia fejlődésével.